Toernieuws

Verslag 23/24 augustus

Met een groep van 12 reden we op zaterdag de Mergellandroute van 140 km. Een schitterende tocht door de Limburgse heuvels, welke geheel door de ANWB met bordjes is uitgezet. Om 8.45 uur vertrokken we van de parkeerplaats van Hotel Stein/Urmond richting de route. Na een kwartiertje dachten we op de route te zit ten maar toen we een eind verder nog steeds geen bordjes zagen toch maar even op de kaart gekeken. Kon Joost meteen een wespensteek uitzuigen. Eenmaal op de route dienden de heuvels zich ook al snel aan. De eerste werden nog enthousiast beklommen, maar naarmate de tocht vorderde en er ook een paar echt pittige klimmen opdoemden was het wilde er wel vanaf. Zo waren de Camerig, de Eijserbosweg en de Keutenberg behoorlijke slopers. De profronde van Nederland reed die dag eveneens door het gebied. Bij het hotel hadden we al verschillende ploegwagens en bussen gezien, alsmede enkele ren ners. Onderweg kwamen we ze (helaas) niet tegen. Slechts een enkel spandoek voor de tussensprints en bergsprints. Na wat oponthoud onderweg, een langdurige lunchstop en een blik op de klok besloten we een lusje van de route af te snijden zodat we toch nog redelijk bijtijds bij de auto terug waren. We waren het er over eens dat we een leuke dag gehad hadden die volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar is.

Op zondag was het weer tijd voor een TT tocht en we gingen ook weer bijna allemaal naar dezelfde koffietent. Deze keer dus Nieuwveen, naar het oudere echtpaar Uijtewaal. Maar eerst hadden we nog een officieel tintje te aanschouwen. Voor aanvang van de rit werd namelijk de nieuwe clubvlag gepresenteerd aan alle leden. Een aantal van ons had hem natuurlijk al bewonderd tijdens de avondfietsvierdaagse, maar de andere leden kregen nu dus de gelegenheid. Na 2 keer de Rabosponsortocht ervoor gereden te hebben kon deze mooie clubvlag “gehesen” worden. Jammer genoeg stond er te weinig wind om hem echt te zien wapperen en een foto maken lukte ook niet echt. Wie het gemist heeft: de komende jaren zal hij nog veel te zien zijn bij de diverse clubaangelegenheden. Daarna mochten de groepen, die al stonden te trappelen van ongeduld dan toch weg. In totaal waren het er 58, best veel voor de zonloze dag.
De A1 vertrok eens een keer over de Dr. van Noortstraat om de strobalen Sara te kunnen zien bij Anneke de Jong op het erf. Gefeliciteerd Anneke! Daarna ging het net als de andere groepen richting de gemeente Ronde Venen waar Nieuwveen toe behoort. Het laatste stuk richting koffietent ging voor de A1 en A2 van Jaap langs de Amstel waar we aan de overkant van het water de B groep zagen rijden. Zij hadden de pauze er al opzitten en vervolgden hun route richting Kudelstaart.
De A2 groep van Jaap ging terug via de Weipoort en reed maar even helemaal door om Jolanda thuis te brengen. Zij was de dag ervoor jarig geweest en een klein groepje bleef nog even een bakkie doen en kon gelijk helpen het gebak op te maken. Dat kwam goed uit, want dat hadden ze in Het Tolhuis niet. Na 90 à 100 km waren de A en B weer terug in Stompwijk.
Bij de start stond de C2 nog te twijfelen of ze ook naar Het Tolhuis zouden gaan. Wij van de C1 waren met 11 man/vrouw. Onder ons ook Fried die genoeg kilometers in de benen had om op te klimmen naar de C1. We reden via Leiderdop, Hoogmade naar Woubrugge waar we het mooie smalle pad langs de Wijde AA volgden. Er zijn nog steeds leden die dit pad nog niet kennen en er van opkijken hoe mooi het daar is. We vervolgden onze weg naar Langeraar en Bilderdam, waar we aan het eind ook weer zo’n mooi paadje kregen. Het reed allemaal superlekker en zodoende waren we even na 10 uur al bij de koffie. Alleen de B (8 pers) zat er al. Wij werden vlot voorzien van koffie en zagen ook de andere groepen verschijnen. Na nog een groepsfoto gemaakt te hebben vertrokken we weer, met nu Fried en Gerrit op kop die ons weer via een ander korte route naar huis zou leiden. Ook dit ging lekker vlot, zodat we al om 12 uur Stompwijk binnen kwamen rijden met heel netjes 63 km op de teller.
De C2 ging op weg via anders dan andere wegen naar Woubrugge. Na nog bij een camping gezocht te hebben naar koffie toch maar doorgereden naar de Schaapskooi in de hoop dat die open was. De deur stond wel open maar geen enkel teken van leven. Met een mobieltje (handig toch die dingen) werd de eigenaar opgebeld. Deze gaf te kennen eigenlijk gesloten te zijn. Maar je laat toch 6 fietsers niet zo maar weer vertrekken en ging gauw koffie zetten. Hoewel hij er eigenlijk niets voor wilde hebben, heeft iedereen toch netjes betaald. Ook hun tocht verliep verder geheel vlekkeloos en ze waren iets voor 12 uur thuis met 50 km.

Arno en Annie van Rijn

Toernieuws weekend 30 en 31 augustus

Regenachtig weer hield afgelopen zondag vele fietsers thuis. Van de A1 en de A2 waren er in totaal slechts 12 die de gok gewaagd hadden. Op weg naar de start was het nog niet helemaal droog, dus stond iedereen in de schuur van Theo verzameld. Maar toen Siem met z’n hand buiten de deur voelde dat het droog was vertrokken ze alsnog. De heenweg naar Oudewater bleef het droog. Toen de koffie op was besloot de groep toch nog maar even te blijven, want het was net gaan gieten. Daarna ging het een tijdje goed tot ze bij Bodegraven alsnog in een stortbui terecht kwamen. Schuilen had geen zin en bovendien klaarde het verderop al weer op. Na ruim 80 km waren ze weer terug in Stompwijk.
Arno van Rijn

C Groepen
Eerlijk gezegd had ik niet gedacht te gaan fietsen. De weerberichten gehoord en gezien te hebben werd het toch niets. Ik had dus ook niet veel tijd besteed aan de route die we zouden gaan nemen. Vlak voor vertrek leek het in de verte wat op te klaren, dus met wat tegenzin fietste ik toch naar de start, je bent tenslotte captain, dan moet je ook het goede voorbeeld geven. Al bij de pomp van Janson moest het regenjack aan, dat begint al goed. Na de bui weer verder. Bij de start stond niemand buiten. Maar wel stond een heel groepje bij Theo in de schuur te schuilen. Ook van de C kwamen er nog 3 (2×2 dus). In totaal gingen er van de samengevoegde A1+A2 12 van start. Van de B waren er 3, maar die gingen weer naar huis.Wij kozen weer voor de makkelijkste weg, de Oostduinenroute, dan kom je vanzelf na 25km bij Boerderij Meijendell. Al gauw kon de regenkleding uit en we hadden het ook niet meer nodig. We konden zelfs nog buiten zitten. Toen het tijd werd om te vertrekken ging het nog wel weer regenen en moesten we wachten tot het wat droger werd. Inmiddels was ik er achter gekomen dat mijn spiksplinternieuwe regenjack niet meer achterop zat. Waarschijnlijk verloren door te slappe snelbinders. Ik wilde dus terug om te kijken of hij nog ergens lag. De anderen wilden wel mee gaan, dus dat werd de Oostduinenroute tegengesteld. Best wel vreemd. Uiteindelijk vonden we het jack niet, balen dus. Onderhand waren we wel weer thuis met ruim 50 km, maar pas om 12.45 uur.
Annie van Rijn
15e Claude Criquielion
Afgelopen weekend streken er ook weer enkele duizenden fietsliefhebbers neer in La Roche, midden in de Belgische Ardennen. Onder hen een aardige vertegenwoordiging (ex ) Stompwijkers. Op zaterdag werd weer de jaarlijkse cyclosportieve tocht Claude Criquielion georganiseerd. Van tevoren zagen de deelnemers het vrij somber in, want na een kurkdroge zomer zou het uitgerekend dit weekend ook in de Ardennen weer eens flink gaan regenen. Uiteindelijk viel het met die regen nog erg mee. Tijdens het ontbijt viel de laatste regen van die ochtend en pas in de middag vielen er nog 2 flinke buien. Het was weer een schitterende tocht. Hier en daar was het parcours iets aangepast en daarmee volgens mij ook verbeterd. Of de tocht door de veranderingen ook aan zwaarte had ingeboet zal nog wel een tijdje onderwerp van discussie blijven. Uiteindelijk zijn 1707 deelnemers voor de sluitingstijd de finish gepasseerd.
Voor zover ik weet hebben al onze bekenden de tocht goed uitgereden. In de groep van 11 waar ikzelf mee gereden heb was er zelfs geen lekke band. En dat terwijl de wegen toch op veel plekken nat waren en we er velen langs de kant hebben gezien met bandenpech. Over de uiteindelijk gerealiseerde tijden was niet iedereen even enthousiast, PR’s werden er dan ook nauwelijks gereden. Maar gezien de omstandigheden kunnen de meeste best tevreden zijn met de behaalde prestatie. Dat ondergetekende uiteindelijk als enige wel goud haalde zal voor de anderen vast een reden zijn om volgend jaar weer hun best te doen.
Naast de grote tocht van 172 km was er ook een tocht van 100 km. De eerste helft daarvan gaat over hetzelfde parcours als de rest, daarna worden wat andere klimmen gereden die ook vrij pittig zijn. Uit onze groep reden er 6 deze afstand en ook dat is uitstekend verlopen.
Arno van Rijn

Rabosponsortocht
Aanstaande zaterdag hopen we heel veel leden te zien bij de start van de Rabosponsortocht. Zowel de A, de B als de C groepen zullen om ± 9.00u vertrekken en wie mee wil rijden is welkom. We rijden als groep de 60 km tocht, maar wie op eigen gelegenheid wil gaan fietsen of een andere afstand kiest kan dat natuurlijk ook doen. We hopen wel dat velen kiezen voor doel nr 8: Ñandé Roga.
Zie ook blz.30 van de DK van vorige week.

Zondag 7 september staat de laatste TT tocht op de kalender. Het is de schitterende Wiekentocht waarbij de A en B naar de molens van Kinderdijk gaan voor ongeveer 105 km. De C rijdt naar de molens rond de Rotte voor ± 50 km, maar bij mooi weer wordt het misschien iets meer. Vertrek om 8.30 uur vanaf Oostvlietweg 30.

Tip voor de lezers/leden met internettoegang: Mocht er een keer geen verslag in de Dorpsketting staan, grote kans dat op onze site www.stompwijk.nl/toerclub alsnog een verslag staat.

Feestavond
Alvast voor in uw agenda. De jaarlijkse feestavond en seizoensafsluiting vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 oktober in Het Blesse Paard. Alle leden ontvangen binnenkort een uitnodiging.