Carnavalsweek

Nu de feestweek van carnavalsvereniging in volle gang is, is het tijd om een overzicht te geven van de tot nu toe georganiseerde activiteiten.

Ziekenbezoek
Naast alle geplande en veelal bekende activiteiten zijn Prins Peter 1, Page Marinka en opper Bas ook op bezoek geweest bij de zieke (ex)bewoners van ons dorp. Dit wordt door vele op prijs gesteld en op deze manier willen de Gaanders ook de zieken laten genieten van de carnaval.

Woensdag 20 februari Swetterhaege
Het spits beten de Gaanders af bij de bewoners van Swetterhage. Hier werd woensdagavond een grote zaal omgetoverd tot een heus carnavalspaleis. Iedereen die aanwezig was had het prima naar zijn zin. Vele bewoners en verzorgers van Swetterhage waren verkleed en daarvoor hadden Prins Peter I en Page Marinka moeite om de mooist verklede man en vrouw uit te zoeken. Samen met Prins Arnold en Page Ria van Swetterhage zijn ze er toch uitgekomen. De mensen gingen rond negen uur naar hun huizen terug en de Gaanders zijn toen naar Stompwijk gegaan waar zij nog de kar gingen opleveren aan de Prins en de Page.

Donderdag 21 februari Huize Emmaus
Donderdagmiddag was het de beurt om bij bejaardentehuis Emmaus te Zoeterwoude op bezoek te gaan. Het feest werd gehouden in de grote zaal en er waren vele ouderen aanwezig. Na een paar rondjes polonaise te hebben gelopen werden ook in Emmaus een prins en een page gekozen. Mensen konden een briefje invullen van wie zij zouden willen dat ze prins en page werden. Uit tellingen bleek dat de heer Van der Meer de Prins werd en mevrouw Berg Van Bentem was de gelukkige page. Deze mensen gingen voorop in de volgende polonaise en ze genoten zeer van alle aandacht. Nadat er eerst koffie was ingeschonken door de Gaanders kregen de bewoners daarna ook nog een drankje, vaak advocaat en een jong borreltje. De festiviteiten werden nog leuker voor de aanwezigen toen het Oud Prinsenkoor ook nog een nootje liet horen. ’s Avonds hebben we nog prinsheerlijk zitten eten bij Prins Peter I die een geweldige spaghetti had gemaakt.

Vrijdag 22 februari Mariënpark en Orion
Vrijdagavond was het een drukke avond voor De Gaanders. Allereerst waren De Gaanders en De Blaasbalgen uitgenodigd om carnaval te vieren in verzorgings tehuis Mariënpark te Leidschendam. Wij werden welkom geheten door vele be woners die met ons zin hadden in een gezellige avond carnaval. Onder begeleiding van feestkapel De Blaasbalgen zijn er een aantal stevige polonaises gelopen en hierna werd het de hoogste tijd om de Prins en Page van Mariënpark bekend te maken. De heer Van Antwerpen en mevrouw Goeman werden door Prins Peter en Page Marinka gekroond tot de Prins en Page van Mariënpark. Na een aantal mooie en gezellige nummers van De Blaasbalgen, werden de aanwezigen getrakteerd op een geweldig toneelstuk van Prins Peter, Page Marinka en Opper Bas en vervolgens was het de beurt aan de oud Prinsen om een geweldig concert te geven.
Prins Peter en Page Marinka hebben oom nog een aantal bewoners van Mariënpark in het zonnetje gezet. De heer Van Schie en mevrouw Van Zeist kregen een jaar medaille uitgereikt. Tot slot werd Coby bedankt voor de verzorging van de schitterende hoeden die door de bewoners werden gedragen.
Na een laatste polonaise en het aftuigen van de Prins en Page van Mariënpark, was het voor De Gaanders de hoogste tijd om weer naar Gaandrië te gaan om samen met de jeugd carnaval te vieren in Orion. Aldaar aangekomen was het direct een groot feest wat tot in de kleine uurtjes is doorgegaan. We zijn dan ook blij dat we dit jaar weer welkom waren in Orion en dat de aanwezige jeugd ook de polonaise wisten te lopen.

Zaterdag 21 februari:
Zaterdagmorgen was het alweer vroeg dag voor de Prins, Page, Opper en de raad van Elf. Om kwart voor negen verzamelen en op weg naar de oefenruimte van de Blaasbalgen. Hier kregen de Gaanders koffie aangeboden en van daaruit liep men in gezelschap van de damzwabbers richting gemeentehuis. Bij het gemeentehuis werden ze ontvangen door Burgemeester van Haersma Buma en Wethouder Beimers. Nadat eerst de prins van Leidschendam de sleutel had ontvangen was het de beurt aan Prins Peter I om een toespraak te houden en actuele zaken naar boven te halen. Na deze toespraak kreeg Prins Peter I de hamer overhandigt van wethouder Beimers en hierbij de macht van Gaandrië in handen. ’s Middags was het tijd voor de optocht. 22 Prachtige karren hadden zich gemeld bij Scheria om mee te doen aan de optocht, ook had een groep Gijs’s Snackpaleis gemaakt tegenover Het Blesse Paard gemaakt en deelde zij hapjes uit. Het was weer een
lange stoet van mooie karren en de jury, die bestond uit Frans Groen in ’t woud, Max van Dijk, Ank van de Bosch, Theo de Jong en Linda Overdevest, had een moeilijke keuze. Maar zij zijn toch tot een uitslag gekomen:

Verenigingen:
1. Toerclub Stompwijk Flintstone auto/caravan
2. IJsclub Nut en Vermaak Prikslee wedstrijden
3. Stompwijk ’92 Stompwijkse Boys/HVS/Gyversto

Particulieren:
1. Orion & Friends Fort Orion
2. The Pils a Holics The Saloon
3. Srednaag ed Terug in de Box

Winnaar van de Wisseltrofee: Orion & Friends
Aanmoedigingsprijs: Jazz Like That
Jeugdprijs: Gina Pijnacker
Een speciale vermelding was er voor Gijs Snackpaleis in de vorm van een jaarmedaille.

’s Avonds was dan natuurlijk het gekostumeerde bal. Heel veel mensen waren verkleed en je viel op als je niet verkleed was. Verklede groepen en individuele personen deden hun best om de prijs van bestverklede vrouw, man en groep in de wacht te slepen. Met vele polonaises konden de prins en page zien wie er het beste gekleed waren en uiteindelijk waren dit de winnaars:

Beste verklede vrouw(en): Laura Oliehoek en
Anne van Veen
Beste verklede man: Eric Reiling
Best verklede groep: Stam van de Hole Beer

Het feest ging door tot in de kleine uurtjes en er werd veel gedanst en gefeest. Volgende week kunt u lezen over de rest van de week.
Voor meer informatie en foto’s kan je kijken op www.degaanders.nl
P.R. commissie CV de Gaanders