STOMPWIJK 92 HEEFT ALLES IN EIGEN HAND

RON DE ROODE: “MISLOPEN NACOMPETITIE IS DOMPER VOOR STOMPWIJK ‘92”

STOMPWIJK Stompwijk ’92 mag weer hardop dromen van de nacompetitie in de vierde klasse. Het elftal van Ron de Roode zette afgelopen zondag DSO in eigen huis vooral op basis van karakter met 3 0 opzij. De concurrenten Teylingen, Delfia en FC Zoetermeer kwamen allen niet verder dan gelijke spelen.
door Hans Beukema
Geen degradatievoetbal spelen was van tevoren de hoofddoelstelling van Ron de Roode met Stompwijk ’92. En daarin zijn de grijszwarten glansrijk geslaagd gezien de huidige derde plek op de ranglijst. Daarom veranderde de trainer de doelstelling kort geleden in het spelen van nacompetitie. “We draaien gewoon een geweldig seizoen. Het zou zonde zijn, als we de promotiewedstrijden naar de derde klasse nu mislopen. Ik wil die extra duels maar wat graag spelen. We hebben dat volledig in eigen hand. In de derde periode staat Stompwijk ’92 nu alleen bovenaan. Meestal worden in die periode de klappen uitgedeeld”, aldus de Leidenaar. Een overwinning tegen DSO uit Zoetermeer was noodzakelijk om de gunstige uitgangspositie in de competitie en de periode te behouden. De Stompwijkers hadden de boodschap van hun trainer goed begrepen, want de start was meer dan voortreffelijk. Toby van Marwijk kwam in de 4e minuut al oog in oog met doelman Pascha Rietkerk te staan. De aanvaller hoefde de bal alleen maar op broer Timo af te geven. Die had namelijk een leeg doel voor zich. Van Marwijk verzuimde dat echter, waardoor de Zoetermeerse doelman redding kon brengen. In de 12e minuut kwam Stompwijk ’92 wel door Erwin Oudshoorn op 1 0. Hij kopte de bal op aangeven van Toby van Marwijk snoeihard achter Pascha Rietkerk. Toch stond DSO een minuut later alweer bijna op 1 1 vanuit een vrije trap op een ideale plek. Danny Mooyman kon de inzet van Stefan Aalbers maar net met de voet keren. Dat was één van de weinige goede acties van de ploeg die qua voetbal en inzet volledig werd overklast door de Stompwijkers. Vooral Toby van Marwijk liep zijn directe tegenstander er regelmatig af. Ook Erwin Oudshoorn was lekker op dreef. De centrale middenvelder was in de 20e minuut zelfs dicht bij zijn tweede treffer. De bal verdween via het been van Hassan Bulut maar rakelings naast.

In de 38e minuut zette Oudshoorn Stompwijk ’92 wel vanuit het niets op 2 0. Het was een prachtige treffer, omdat de bal via de twee doelpalen in het doel caramboleerde. De thuisploeg ging dus met een lekker gevoel de rust in, zeker na een geweldige redding van Danny Mooyman op een inzet van Paulo Lutango Manuel in de 44e minuut. De galavoorstelling van de grijszwarten bleef echter maar tot een helft beperkt. Na de theepauze konden de Stompwijkers geen moment meer indruk maken met leuk combinatiespel. Dat was helemaal de verdienste van DSO dat veel feller ging voetballen. De thuisploeg moest zich net als een week geleden tegen FC Zoetermeer noodgedwongen wel tot verdedigen beperken. DSO was vrijwel de hele tijd op de helft van Stompwijk ’92 te vinden, maar echte kansen kon de ploeg niet creëren. Daarvoor voetbalden de Zoetermeerders te fantasieloos. Bovendien speelden de Stompwijkers erg compact, waardoor er geen doorkomen aan was voor de tegenstander. De grijszwarten ramden vrijwel alle ballen hard naar voren of over de zijlijn. Zelfs de behendige en razendsnelle Paulo Lutango Manuel kon nauwelijks imponeren. Zijn directe tegenstander Ronald van Santen volgde hem namelijk als een schaduw. En als de aanvaller hem een keer passeerde, gaf Hans van Benten altijd nog rugdekking. De routinier kon na zijn opname in het ziekenhuis vanwege een mogelijke epilepsieaanval gewoon weer meedoen. Van Benten bleek na nader inzien toch niet zo’n attack te hebben gehad. Zijn ploeggenoten zullen ongetwijfeld enorm blij met dat goede nieuws te zijn geweest. De aanvoerder leidde zijn achterhoede namelijk weer voortreffelijk. De bar slechte tweede helft kreeg toch nog een leuk uiteinde voor Stompwijk ’92.
Martijn Droog schoot een vrije trap van 30 meter afstand à la Pierre van Hooijdonck achter doelman Rietkerk. De bal verdween via de onderkant van de lat in de kruising. Waarschijnlijk wordt dit het doelpunt van het jaar in de vierde klasse A. Komende zondag treft Stompwijk ’92 in FC Rijnland een echte vechtploeg. Dat duel zal waarschijnlijk qua voetbal wel niet veel anders verlopen dan dat tegen DSO. Daar zal niemand om malen, als de Stompwijkers die wedstrijd winnen.