Zevende poldercross

ZEVENDE STOMPWIJKSE EDITIE WAS VOORAL LUDIEK
MAGISCHE GRENS VAN 500 DEELNEMERS POLDERCROSS NOG NIET BEREIKT

STOMPWIJK, Het slootje springen in Stompwijk wint nog steeds aan populariteit. Vrijdagavond klauterden en baggerden maar liefst 487 fanatiekelingen uit de wijde omtrek door de bijna 25 sloten tellende Poldercross. Naast een deelnemersrecord leverde deze zevende editie vooral veel ludieke acties op.

Wat de weilanden achter sporthal de Meerhorst allemaal niet teweeg kunnen brengen. Steeds meer mensen kiezen voor een vrijwillig ‘modderbad’ in Stompwijk. De ene sloot was nog smeriger en dieper dan de andere. En in sommige stukken moest je zelfs lange stukken zwemmen. Toch nam vrijdagavond bijna niemand een ‘modderbad’ voor de gezondheid, want daar schijnen ze heel goed voor te zijn. De 3500 meter lange Poldercross staat vooral gelijk aan gezelligheid en lekker gek doen. Vooral dat laatste was afgelopen vrijdag duidelijk het geval. De ene deelnemer was nog grappiger gekleed dan de andere. Zo droegen Erik Tetteroo, voorzitter van Runners Club Duivenvoorde uit Leidschendam, en twee van zijn vrienden een stropdas. “Je moet er toch wel een beetje netjes uitzien voor zo’n wedstrijd. Op mijn werk draag ik immers ook een das”, grapte debutant Tetteroo. De Leidschendammer trok veel bekijks, maar tochviel zijn kledij in het niets met die van een vijftal meiden van studentenvereniging Lanx uit Amsterdam. Mette en haar vier vriendinnen Lilian, Carola, Kiki en Ingrid waren helemaal in witte pakken met de naam van hun dispuut getooid. Ook de opblaasbare zwembandjes waren erg grappig. De studentes deden vooral op initiatief van een vriend uit Leiden mee aan de cross. En wel om een hele bijzondere reden. “We wilden daarmee het gezellige karakter van ons dispuut Thaleia nog meer versterken. Daarom hebben we speciaal voor dit evenement enkele keren in de grachten van het Vondelpark in Amsterdam geoefend. Maar toch was al dat geklauter wel zwaarder dan we dachten”, lachte tweedejaars studente Mette. Zij was net door de brandweer helemaal schoongespoten, net als alle andere deelnemers trouwens.
De dames stalen duidelijk de show met hun kledij, want de organiserende schaatsvereniging Nut en Vermaak beloonde de studentes met de originaliteitprijs. Die bestond uit een fraaie bos bloemen en een leuke foto op het hoogste schavot van het podium. Volgend jaar komt er mogelijk een nieuwe lichting studentes naar Stompwijk toe. Ook een groot aantal schaatsliefhebbers uit de regio liet duidelijk van zich horen. Zij zamelden op initiatief van de topshorttrackers Cees Juffermans en Liesbeth Mau Assam geld in voor het behoud van de overdekte ijsbaan in Leiden. De gemeente wil deze ijshal binnen enkele jaren slopen. De schaatsers moeten dan tot grote ergernis van de shorttrackers wel naar Haarlem of Den Haag uitwijken. Aan dat besluit valt niets meer te veranderen, maar toch geeft Juffermans de moed nog niet helemaal op. “Met deze actie hopen we de baan in ieder geval wat langer te behouden. 500 euro is ons doel. En dat bedrag is wel haalbaar gezien het grote aantal namen van donateurs op dit schoolbord. Met 1 euro per persoon zijn wij al blij”, vertelde de Stompwijker. De D2 van voetbalvereniging RKDEO uit Nootdorp gebruikte de Poldercross wel voor een hele andere reden. Komende zaterdag begint de competitie weer voor de junioren en een beetje teambuilding kan dan nooit kwaad. Met de conditie van de Nootdorpers zit het in ieder geval wel goed. Een groot aantal voetballertjes eindigde in de top vijftig. Speler Jimmy van Eik (11) ziet de bekerconfrontatie tegen BCVB uit Bergschenhoek van afgelopen zaterdag dan ook helemaal zitten. “Voor spierpijn ben ik niet bang. Het was erg lekker in de sloten”. Ook Wim de Groot van de organisatie had het uitstekend naar zijn zin. “De Poldercross trok maar liefst 187 junioren en 300 senioren. Maar eigenlijk hadden we de magische grens van 500 deelnemers willen overschrijden. Misschien kwam dat door het weer, want ’s morgens regende het nog flink”. Toch is het verstandig dat de liefhebbers van modder zich volgend jaar bijtijds inschrijven “350 tot 400 volwassenen is toch wel de grens”, voorspelde Wim de Groot. En dat aantal wordt mogelijk in 2005 al bereikt. De Poldercross wint nog steeds aan bekendheid in de wijde omtrek. Sinds vrijdag dus ook in Amsterdam. Veel debutanten denken ook volgend jaar weer aan de start te verschijnen. De meeste mensen doen gewoon weer mee voor de lol. Junior Leander van der Geest (12) uit Warmond daaren tegen wil zijn titel in Stompwijk verdedigen. Hij klopte zijn oudere broer Lucas (14) in een lange sprint. Leander schreef een week eerder de nog spectaculairdere poldercross van Warmond op zijn naam. Lisanne de Boer (12) uit Zoeterwoude Dorp werd het snelste meisje. Hans Wesseling uit Noordwijkerhout tenslotte bereikte als eerste senior de streep.