Zonder vrijwilligers lukt het niet

dat weten we natuurlijk al lang

Ger Groeneweg Luk is na pakweg 32 jaar gestopt met het bezorgen van de Dorpsketting in haar wijk. Tweeëndertig jaar lang, elk jaar toch al gauw 51 weken (x 32 is 1632 keer) en heeft zij door wind, regen, mist en zonneschijn huis aan huis de Dorpsketting bezorgd. Wij gaan samen terug in de tijd en merken dat die Dorpsketting toch al een heel lange reputatie heeft. Sowieso in de vorm van verschillende adressen (Oude meisjesschool, Dorpshuis, Van Santhorststraat 57 en nummer 125, Dr. Van Noortstraat 1, Hoefblad, 43, Dotterbloem 1) En nu Dr. Van Noortstraat 88. Op acht adressen is de Dorpsketting gehuisvest geweest.
Toen de Dorpsketting nog in de school werd gemaakt waar nu de Zustersdijk is, werd de Dorpsketting wekelijks door de 6e klas thuis bezorgd. Elk jaar een andere groep en andere (aangewezen) vrijwilligers, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden werd met de wijk waarin de kinderen woonden. Van de opgehaalde jaarlijkse bijdrage werd een schoolweekje in de Ardennen gefinancierd, weet Nel Janson nog. Haar zoon was net dat jaar aan de beurt en was om die reden zwaar teleurgesteld. Toch gaf deze wijze van bezorging te vaak problemen; te laat bezorgd, teveel meegenomen, tekorten en veel klachten bij het toenmalige schoolhoofd, meester Van der Put.

Dat moest anders!
Wat is er makkelijker dan een oproep te plaatsen in je eigen blad, en dat is een schot in de roos geweest. Ger heeft toen de wijk overgenomen van haar zoon Aad en was hiermee een van de eerste vrijwilligers. Ze is er dus nog een van het eerste uur, samen met Jan Kappetein en Nel Janson van Cassel. Er zijn nauwelijks klachten meer en zeker niet uit deze wijken. Men weet de bezorger te vinden als het toch onverhoopt wel eens fout gaat. Wat te denken als er sprake is van een technische storing op de redactie en dat er om die reden op dinsdag geen Dorpsketting in de bus komt!

Afhaaladres
Ook het afhaaladres is door de verhuizing van de Dorpsketting diverse keren gewijzigd. Toen we in de Van Santhorststraat bij Geert en Corry Welp de Dorpsketting maakten is er lange tijd bij hen afgehaald. Misschien in combinatie met Cor Hoogeveen, toen hij nog op de Dr. van Noortstraat woonde. Hij is tenslotte jaren de voorzitter van de club geweest.
Weer later werd de Dorpsketting ondergebracht bij Bep en Leo van Santen. Toen
is er een splitsing aangebracht. Stompwijk West, zou Sjaak Jansen zeggen, ging de Dorpsketting op de Dr. Van Noortstraat 1 ophalen en de rest bij, wie anders, dan bij Ger zelf.
Jarenlang heeft Ger gezwommen op maandagavond en kwam ze om 11 uur thuis, waar ze wakker bleef tot in de late uurtjes en maar wachten totdat de Dorpsketting gebracht werd. Gelukkig konden dan haar natte haren lekker drogen….
In die tijd nam de redactie naast redactioneel werk ook nog het nieten, vouwen en het aftellen voor de wijken voor haar rekening en dan kon het wel eens erg laat worden. (We moeten er nu niet meer aan moeten denken.) De Dorpsketting stond meest bij Ger binnen en op uitsluitend zonnige dagen buiten, ze bleef er de dinsdag vaak voor thuis.

Wijziging werkwijze
Toen het nieten en vouwen teveel nachtwerk werd zijn er hulptroepen ingeschakeld en is ook hier een oproep voor geplaatst. Nu wordt al 12 jaar de Dorpsketting geniet, gevouwen en voor bezorging klaar gemaakt door een vaste groep van medewerkers, Marja van den Berg en Tini Luk doen dit dus al 12 jaar. De derde persoon heeft wat wisselingen doorgestaan, maar ook Gré Luk Vork helpt al jaren mee. Ik merk dat het toch wel een beetje familiebedrijf aan het worden is, met Ger Groeneweg Luk, Tini Luk Bakker en Gré Luk Vork. Daar kunnen wij ons geLUKkig mee prijzen. Met de gewijzigde werkwijze verhuisde het afhaaladres van Ger en Bep naar Marja, Dr. Van Noortstraat 132, voor alle kanten toch centraal. Het bleef natuurlijk toch elke keer een flink gesjouw met al dat papier. Dat was de reden dat nu de Dorpsketting op één adres volledig afgemaakt wordt. De trouwe vouwploeg is nu ook in de pastorie genesteld en centraler kan het toch niet.

Centen tellen
Doordat de Dorpsketting jaren bij Ger is afgehaald is zij ook jaren lang mede cententeller geweest van de vrijwillige bijdrage. Ook dat werd door de jaren heen op verschillende adressen gedaan. Met z’n allen rond de tafel envelopjes open maken en kreten als er flinke bedragen uit de enveloppen kwamen, een extra jodel bij een briefje van tien. Dan stonden er diverse schalen op tafel voor de centen, dubbeltjes, kwartjes, gulden en rijksdaalders, dit bedrag werd dan zonder inmenging van de bank, uitgeteld en in de diverse envelopjes gedaan.
Later is bij de avondopenstelling van de bank gebruik gemaakt van de telmachine bij de bank en werd het direct gewisseld voor gangbare briefjes. Even is nog gedacht aan een terugval in inkomsten met de komst van de euro, maar niets is minder waar.

Conditie
Ik denk dat Ger een flinke conditie heeft opgebouwd met het lopen van de wijk. Geen wonder, want als we het aantal keer 1632 x haar wijk in meters is 0,613 nemen komen we op 1000 km, dat is toch op en neer naar Parijs. Ze heeft is gestart met het ophalen bij genoemde voorzitter, Cor Hoogeveen, bij zijn oude huisje ter hoogte van Dr. Van Noortstraat 119. Ze combineerde dit gelijk met het doen van boodschappen, even bij Van Rijn groenten halen en bij Theo van Veen de slager het vlees en dan haar wijk lopen. Waar is de tijd gebleven?

Ger heeft altijd graag gefietst en is dan ook in elke carnavalsoptocht te zien. Wie kent haar niet als prinses Maxima in het bed met haar bruidegom Prins Willem Alexander (Gerritje Olsthoorn) en afgelopen jaar liep ze als Betty van de Flintstones mee in haar tijgerpakje achter de wagen uit het stenen tijdperk aan. “Als je in dit dorp ook een keer aan iets begint, kom je bijna niet meer van af”, verzucht Ger. Even goed is het elk jaar weer dikke pret als ze aan de Carnavalskar gaan werken.

Ger wil wel…
maar haar knie niet, ze is nu 8 weken geleden geopereerd en had al eerder wat kijkoperaties gehad. Het was de hoogste tijd voor een nieuwe knie en dat is haar toch wat tegengevallen. Optimistisch als ze is, dacht ze zo weer op pad te kunnen en dat valt eigenlijk toch vies tegen. Ze is pas 70 geworden en vond het gezien de omstandigheden wel welletjes geweest.
Ze houdt er niet van een ander in te schakelen om haar werk te doen, dus bij de laatste ophaalactie heeft ze de knoop doorgehakt en er een punt achter gezet. Ze liep hem met plezier, maar vond het vreselijk om langs de deur te gaan voor de vrijwillige bijdrage voor de bezorgers. Dat gezeur lang de deur, vindt ze maar niets, terwijl ze toch vaak leuke reacties kreeg. Zoals over de exacte tijd van bezorgen, want dinsdagochtend rond de klok van 11 was haar deel van de Van Santhortstraat voorzien. Ook wordt er wekelijks naar haar komst uitgekeken, want de Dorpsketting wordt ontzettend goed en graag gelezen. Ook nieuwe bewoners zijn altijd enthousiast heeft ze gemerkt. Haar ene zoon woont in De Lier en kijkt als hij thuis op bezoek komt eerst even de Dorpsketting in. Die reacties maken dat je werk beloond wordt, dan weet je weer waar je het voor doet.

Ger geweldig veel dank voor zoveel jaren trouwe inzet!

Petra Oliehoek van Es