Mantel(zorg)actie

laat de mantelzorger niet barsten!
RMO Haaglanden en Steunpunt Mantelzorg in actie voor mantelzorgers

“In Rijswijk zijn ongeveer 7.000 mensen mantelzorger. In deze tijd van bezuinigingen is er steeds minder professionele zorg beschikbaar. Hierdoor wordt er een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers. De verwachting is dat de druk op en het aantal mantelzorgers de komende jaren nog meer zal toenemen.”
Om die reden vroegen Ada Bannink, consulente van het Steunpunt Mantelzorg Rijswijk, en Els Kamphuis, bestuurslid van de Regionale Mantelzorg Organisatie (RMO) Haaglanden afgelopen zaterdag aan wethouder Triemstra een vergrote actiekaart te ondertekenen. Met de kaartenactie Laat de mantelzorger niet barsten wordt een oproep aan de politiek gedaan om mantelzorgers te ondersteunen zodat ze het zorgen vol kunnen houden. Triemstra zei de verantwoordelijkheid van zowel de gemeenten als landelijke politiek naar mantelzorgers toe te erkennen. Hij riep de aanwezigen op om ook een actiekaart te ondertekenen. “Steun deze mensen” aldus wethouder Triemstra “want ze zorgen voor een ander, een beter voorbeeld bestaat er niet”

Aandacht voor de positie van mantelzorg(ers)
De hele maand november zal er middels de provinciale campagne Ik? Ik ben mantelzorger aandacht gevraagd worden voor mantelzorg(ers). Rijswijk is een van de eerste gemeenten in de provincie Zuid Holland waarin zo duidelijk aandacht gevraagd wordt voor mantelzorger(ers) en de landelijke kaartenactie.

Mantelzorg
Mantelzorg is de onbetaalde zorg die familie, buren en vrienden geven aan iemand in hun naaste omgeving. Het gaat daarbij om hulp aan iemand die door ziekte, handicap of bijvoorbeeld ouderdom hulpbehoevend is. In Nederland is 1 op de 10 mensen mantelzorger. Een op de drie leerlingen in een klas, zorgen (mee) voor een gezinslid. Mantelzorgers moeten het zorgen zien te combineren met andere bezigheden als de zorg voor het eigen gezin, een baan of een opleiding. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast, en dus zelf ziek, raken is het belangrijk dat ze de zorg soms aan iemand anders over kunnen dragen. Hier zijn echter lang niet altijd mogelijkheden voor. Het is belangrijk dat de overheid voor deze groep mensen die haar verantwoordelijkheid neemt, voldoende ondersteuning biedt.