Jubileumexpositie Piet Wovers

Vijf jaar Galerie & Atelier Piet Wolvers

De opening eind oktober van de jubileumexpositie van Piet Wolvers trok een overweldigend aantal bezoekers. De mensen kwamen van heinde en verre, tot verrassing van Piet zelf. ‘Ik had eigenlijk gerekend op de vaste kern hier uit de directe omgeving van Zoeterwoude en Stompwijk. Dat er zoveel belangstellenden ook van veel verder weg kwamen, nee dat had ik niet durven dromen.’

In zijn galerie aan de Schenkelweg in Zoeterwoude heeft Piet voor zijn jubileumexpositie een unieke selectie uit zijn vele schilderijen tentoongesteld. Het is een prachtige verzameling dat een goed beeld geeft van de veelzijdigheid van zijn oeuvre.
De geur van terpentijn, lijnolie en olieverf verraadt dat hier veelvuldig wordt geschilderd. Piet Wolvers houdt van zijn atelier. ‘Een heerlijke plek waar ik nu al weer vijf jaar lang, 24 uur per dag als ik dat wil, mijn inspiratie de vrije loop kan laten.’ Piet schildert al bijna zijn hele leven, maar had tot voor vijf jaar geleden ook nog een baan en dat betekende een flinke inperking van zijn creatieve expansie. Nu kan hij schilderen zo vaak en zo veel hij maar wil.

‘Ik moet tekenen en schilderen. Dat zit mij in de vezels, het is een deel van mijn zijn. Invoelen en beleven van kleuren en vormen, ik kan niet meer zonder. Het wordt steeds belangrijker. Ik ben dankbaar dat ik in de gelegenheid ben om daar gevolg aan te geven; om mooie kunst te maken. Ik geniet ervan dat ik niet meer word afgeleid door andere beslommeringen. Dat heb ik vooral te danken aan mijn vrouw Ria. Zonder haar was de galerie nooit zo goed uit de verf gekomen.’

Galerie & Atelier Piet Wolvers is door de tijd heen uitgegroeid tot een plaats waar het echtpaar Wolvers zich thuis voelt. ‘Hier kan ik aan mijn vrije stukken en opdrachten werken, en het is ook een heerlijke plaats om aan gemotiveerde amateur kunstenaars les
te geven. Hier wordt inspirerende kunst gemaakt die beleefd en doorleefd wordt. De magie van kunst is dat het net zoveel verhalen oproept als er mensen zijn. Verhalen, ervaringen en kostbare emoties, daar draait het hele leven om.’ Het geeft Piet een diepe voldoening dat hij dat in zijn schilderijen tot uitdrukking kan laten komen. Piet’s schilderijen zijn soms realistisch soms symbolisch, maar altijd sterk van kleurgebruik en verfijnde dynamiek. ‘De laatste jaren heeft mijn werk meer verdieping gekregen. Mijn atelier is als een universiteit waar ik dagelijks studeer en dingen ontdek. Ik wil doorgronden.’ Piet heeft vertrouwen in de toekomst: Het is prachtig dat Ria en ik steeds verder groeien en daarmee de kans hebben om de mensen om ons heen te blijven inspireren.’

De expositie is te bezichtigen tot 21 december, van donderdag t/m zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Galerie & Atelier Piet Wolvers, Schenkelweg 2a1,
2381 AN Zoeterwoude. www.pietwolversgalerie.nl

Thea Ambagtsheer met dank aan Hanneke Elderhorst