Marathonschaatsen

Op de ijsbaan Kardingen in Groningen ging het zonder de Amerikaan Bouttiette en de Fransman Michaud rustig van start. Uitlooppogingen werden geneutraliseerd wat uiteindelijk restte in een massale eindsprint. Jan Maarten Heideman is in deze situaties een meester. Hij kan wachten tot de laatste ronden om dan, als door een katapult afgeschoten te worden en dan ook nog winnen. 2e werd Miel Rozendaal en 3e Roel van Hest.
In Heerenveen zondagmiddag ging het er wat flinker van langs. Daar reden 19 rijders naar een ronde voorsprong waaronder Joost Juffermans en Martijn van Es. Andries Landman was de snelste voor alweer Roel van Hest en Arjan Stroetinga. Bij de dames was in Groningen Carien Kleibeuker de smaakmaker. Ze vertrok alleen 20 ronden voor het einde en bleef het peloton voor. Een knappe prestatie. 2e Werd Linda Verdouw gevolgd door Jolanda Langeland. In Heerveen was Linda Verdouw de snelste in de eindsprint. Joost Juffermans werd in Groningen in de eindfase van de wedstrijd opgetrokken door ploegmaat Henk Angenent. Het mocht niet baten. Joost werd opzij gedrukt en was uit balans. 30 rijders kwamen onderdoor en eindigde als 34e.
In Heerenveen ging het beter. Daar finishte Joost als 5e met een ronde voorsprong. Martijn van Es liet zich regelmatig in de voorste gelederen zien bij ploegmaat Ralf Switser die met succes zijn groene pak verdedigde. In de hectische eindfase liet Martijn het lopen en eindigde als 42e. In Heerenveen was het beter. Martijn finishte daar als 18e met een ronde voorsprong.

Mariska Scholtes zat afgelopen vrijdag bij de Van Vliet cup te ver naar achter om nog bloemen mee naar huis te kunnen nemen. Ze werd 4e. Maandag bij het gewest werd ze keurig 5e. Ook aan de start Jolanda de Winter en Jurrien Rinsema. Beiden konden nog geen punten rijden. Zaterdag a.s. zijn de landelijke rijders in Eindhoven voor Veteranen B en A rijders. Start om 18.30 uur. Zondag 21 november zijn de Zuid Hollandse kampioenschappen op de Haagse Uithof. Start om 19.15 uur voor : MP, JP, MJ, JJ, Dames, Heren en Veteranen. Aad de Haas