Workshop chocolade

Op woensdag 15 december stond de aerobicles in het teken van het maken van chocolade. Er wordt wel eens gezegd: “Hier kan ik geen chocola van maken” dat gaat voor ons niet meer op. De tafels waren feestelijk gedekt met de benodigde spullen, zoals schaaltjes noga, karamels, diverse soorten noten. De dames, allen gekleed in zwart en wit werden ontvangen door drie mannen, in stijl gekleed in lange blauwe schorten. We krijgen allemaal een plastic short en rubberen handschoentjes, echt professioneel. De avond kon niet meer stuk, totdat de kookplaten zoveel energie vergden dat de stop eruit vloog. De kantine veranderde geheel sfeervol door het licht van de kaarsen. Het probleem werd snel opgelost en de kookplaten verdeeld in de kantine. De groepen worden verdeeld, de chocolade wordt au bain Marie gesmolten in speciale pannen. De karamel wordt gekneed, de nootjes gehakt en daar worden. De vormen wordt feestelijk versierd met kleine kwastjes voor diverse effecten zoals het bekende zeebanket of het marmeren. Laagje voor laagje worden de vormpjes voorzichtig gevuld. Er wordt aan de andere zijde gewerkt aan truffels. De armspieren krijgen hierdoor toch nog de nodige beweging, want het kloppen van slagroom totdat het bijna room is, is toch een langdurige klus. Chocolade, room, boter een scheutje Tia Maria worden gemengd en in de viezer gezet. Dan heb ik in de tussentijd de gelegenheid om maar weer eens met pen en papier een rondje te maken en ik start met Wil van Leeuwen. Zij heeft wel 3 belangrijke gebeurtenissen. Haar dochter Ingrid is getrouwd en vlak daarna haar zoon Marvin met Christa op Barbados en volgend jaar maart wordt ook zij oma. Voor Ida Soonius is elke dag belangrijk. Anja Rotteveel is zo blij dat Paul werk heeft gevonden, dat naar zijn zin is. Hij is per 1 november gestart bij de afdeling wijkbeheer en kan lekker buiten werken. Ria van Rijn heeft begin dit jaar een hartoperatie ondergaan en heeft vier omleidingen gehad. Het gaat zo goed dat ze nu op aerobic zit, samen met haar zus Wil Lelieveld uit Zoeterwoude. Wil vindt het erg leuk om in Stompwijk te sporten en zou het prettig vinden als er een stapel Dorpskettingen bij bijvoorbeeld de C 1000 neergelegd zou worden.(Leuk idee Wil, maar hier hebben de site in het leven geroepen en wij zijn natuurlijk een stichting met een club vrijwilligers in tegenstelling tot de overige huis aan huisbladen met een commerciële inslag).
Margreet Schuurmans is pas oma geworden van haar eerste kleindochter Noamy. Misschien heel gewoon maar voor Margreet en Gerard heel bijzonder. Marjolijn Rotteveel voelt zich wat overdonderd en vertel dat de vakantie heel gezellig was en hun huis erg mooi is geworden. Britt van der Salm weet eerst niets en ik herinner haar aan haar ontboezemingen in weekblad Break Out dat ze zo blij is met haar hunk André. Oh en ze heeft een jas gewonnen bij Cool Cat, een danseditie doorstaan, ze mag op school met kerstmis optreden en ze heeft een baan bij De Bles. Ik ga gauw verder, ze houdt niet meer op.
Haar vriendin Brenda Nieuwland doet niet zoveel boeiends en heeft het toch heel leuk. Wel heeft zij Miss Mac en Raymond van Barneveld bij de Mac Donalds gezien. Jolanda van Boheemen meldt dat Bart, de jongste, naar school is en dat zij dacht dat ze heel veel tijd zou krijgen, maar dit is allemaal weer opgevuld met onder andere als voorleesmoeder. Haar dochter Sanne heeft haar zwemdiploma en handbalt, ze kreeg training van Ans Luiten. Ze heeft zelf ook met Ans gehandbald. “Hoe leg je dat nu uit aan een kind? “.
Nicoline van Velsen is dit jaar naar het buitenland op vakantie gegaan, dat is voor het eerst sinds zij een eigen bedrijf hebben. Ook zij is dit jaar 12½ getrouwd, net als Jolanda. En haar man Aad is geslaagd voor zijn inburgeringsprogramma. Hij moest 50 Stompwijkse woorden weten, de test werd afgelegd in het café bij Ruud en José.
Inmiddels is de basis voor de truffels flink bevroren en we mogen er kleine balletjes van draaien en door de cacao en kokossnippers rollen. Dit moet vlug gebeuren anders smelt de boel weer en dan is het een echte kliederbende, maar wel lekkere.
Onze gastheer met de klinkende naam Giuseppe heeft afgelopen jaar een auto ongeluk gehad en dat is gelukkig goed afgelopen.
Simone Romijn is afgelopen jaar naar de première geweest van de Spaanse Mama Mia in Madrid. Haar man werkt in de automatisering van deze theaterproductie. Marie Louise van der Salm is afgelopen jaar 40 jaar geworden en heeft weer een mijlpaal bereikt.
Wil van Es meldt dat ook zij in juni volgend jaar oma wordt. Erwin en Patricia zijn in verwachting, voor ons extra leuk nieuws want Patricia heeft tijdens de lange blessuretijd van Jokelien heel wat lessen gegeven. Haar andere zoon Martijn is afgelopen jaar 30ste geworden bij de Greenary Six (marathonschaatsen). Een prima prestatie als je weet dat er landelijk 90 rijders meedoen.
Jokelien van Rijn is weer geheel hersteld na bijna 1 jaar geblesseerd te zijn geweest. Volgend jaar wordt ze 40 en dat vindt ze verschrikkelijk, het voelt aan als een eeuwwisseling. Hoe bemoedigend we ook op haar inpraten; dat er voor haar opgestaan gaat worden in de bus en ze u gaan zeggen. Het helpt niet. Elly Compeer is blij dat er na 9 jaar eindelijk aan de zolder is begonnen. Het rommelhok wordt nu een creatieve ruimte met extra kastruimte. Haar Frans doet het allemaal zelf met zijn twee rechterhanden. Mary Koeleman is op 5 december samen met Piet Roeling een buitenrit gaan maken met paard en wagen. Op de Kniplaan schrok het paard van de snelweg en sloeg op hol, met als gevolg dat de wagen kantelde. Meert zelf heeft allerlei kleine wondjes en een flink blauw oog. Piet heeft zijn been gebroken en zij wenst hem veel beterschap toe.

Voor Regina de Winter is het wegvallen van haar liefste zwager Ronnie dé belangrijkste gebeurtenis geweest. Hij nam zo’n belangrijke plaats in binnen het gezin en zoals zijn grafsteen al aangeeft: voor altijd in het hart.
Zus, tante van Mary heeft prachtige zonsop en ondergangen gezien in Zuid Afrika. Een gigantische grote vuurbal met een roze uitstraling. Ankie van Wissen is aangedaan door haar maatje Ans, met wie zij jaren de training voor de mini’s verzorgde. Niet alleen Ans, ook haar collega Jürgen heeft te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft. Alle tijd aan hen is goed besteed en het relativeert het gewone bestaan.Voor Manja van Wissen is de allerleukste gebeurtenis van het afgelopen jaar, dat zij bruidsmeisje mocht zijn bij Karin en Rick van der Zon. Zij had een knal cyclaamkleurige broek aan met een topje. Ze hoefde die dag niet naar school en mocht wel om 01.00 uur naar bed. Ilja van Rijn is van haar paard Max afgevallen, ze heeft gelukkig niets gebroken. Dat gebeurde toen ze aan het oefenen was voor de ponyrace, dat was een beetje spannend.

De chocolaatjes zijn inmiddels flink diepgevroren in de vriezer in de kantine en bij gebrek aan ruimte in het vrieshuis bij de buren. De doosjes worden gevouwen, de linten gestrikt. De chocolaatjes worden uit de vormen getikt en we kunnen elkaars producten bewonderen. Hele echte kerstkransjes, kerstklokjes, tulpen, strikjes noem maar op.
Alles wordt op tafel uitgespreid en we kunnen de gouden doosjes vullen. Na het eerste laagje volgt een vloeipapiertje en hier wordt een nieuw laagje opgestapeld. Het ziet eruit alsof het doosje uit een Belgische Bonbons zaak komt, dus om te smullen.

Jokelien, je doet aan klantenbinding. Wij zullen minimaal een jaar moeten blijven aerobicen om deze calorierijke avond te kunnen verwerken. Jokelien en alle andere meiden/oma’s bedankt voor jullie inbreng.

Petra Oliehoek van Es