Muizenissen

Omdat er vorige week iets mis was gegaan met het versturen van de Muizenissen, deze week een dubbele aflevering.

Sven zijn melk staat nu bijna echt zuur te worden dus ik zeg ‘m nog een keer dat hij zijn melk moet opdrinken. Maar in plaats van braaf mijn ‘orders’ op te volgen, zegt hij ineens: “Nee! Ik wil mijn melk niet opdrinken want ik vind het niet lekker…” “En trouwens, jij drinkt nooit melk omdat je het niet lekker vindt dus dan hoef ik het ook niet te drinken!”
Oeps! De confrontatie. Na ruim acht jaar trekt Sven als eerste van de drie zijn mond hierover open. Mijn moeder zal, na het lezen van dit stukkie, vast vanavond wel aan de telefoon hangen om mij te vertellen dat ze dus toch altijd al gelijk heeft gehad… Inderdaad, ik drink al jaren geen melk meer omdat ik het niet lekker vind. Stom hè. Ik drink wel yoghurtdranken, eet elke dag kaas en pindakaas (hahaha) en sla zo’n drie liter magere yoghurt per week naar binnen. Dus melkproducten zijn mij niet vreemd alleen melk, over karnemelk wil ik het niet eens hebben, komt er bij mij niet in!
Terwijl ik nadenk over wat ik zou gaan antwoorden op Sven zijn geklaag reageert een vriendje van Sil die toevallig net binnen kwam: “Ik drink altijd mijn melk op!”
Toen ik vervolgens aan ‘m vroeg waar melk goed voor is, antwoordde hij heel wijs voor een kind van vier jaar: “Omdat het goed voor je botten is!” Ik keek Sven indringend aan en zei: “Kijk Sven, nou hoor je het ook eens van een ander. Melk is goed voor je dus je drinkt het gewoon op!” “En ik heb toevallig de eerste twintig jaar van mijn leven altijd melk gedronken (lees: naar binnen geperst..) en daardoor ben ik zo groot geworden als ik nu ben.” En snel voegde ik daar nog aan toe: “Als je later op jezelf gaat wonen moet je het zelf maar weten maar zolang je hier in huis woont doe je wat wij je zeggen!” Dit laatste heb ik niet van mezelf maar van mijn opvoeders. Die zin heb ik heel vaak gehoord, vooral toen ik aan het puberen was… Het is ook typisch zo’n zin die je in menig huiskamer hoort en die mijn kinderen ook ooit weer zullen gaan gebruiken wanneer zij overhoop liggen met hun kroost. En ik geef toe, het is een typische Balkenende zin, alleen werkt deze wél.
Sven kijkt mij beteuterd aan en drinkt zijn melk op. Ergens snap ik het ook niet want soms drinkt hij zò drie glazen weg wanneer hij dorstig is. Er gaat in dit huishouden bijna tien liter per week aan melk door dus ik hoef me niet echt zorgen te maken. Ze hijsen ook geen liters cola of andere frisdranken naar binnen. Youri drinkt wel eens een glaasje cola en Sven mag wel eens een avondje doorzakken aan de sinas maar meestal hangen ze wel even aan de kraan te lurken want water kunnen ze gelukkig nog steeds waarderen. Ondanks dat er dan een vader rondloopt die ze steeds aanspreekt op hun waterverbruik want ze zetten gerust de koude kraan vòl open. Dus voordat ze dan hun mond om de kraan hebben gevouwen zijn er al liters verloren gegaan… Nu zou mijn vader me wel bellen want die riep dat vroeger ook al tegen ons: “Zuinig met water!” Ja papa, ik lijk steeds meer op jou! Daar zouden ze een liedje over moeten maken….
Arjen Veldhuizen