week van geschiedenis bij gemeentearchief

Tussen 29 oktober en 7 november vindt voor het eerst de Week van de Geschiedenis plaats. Ruim driehonderd instellingen organiseren dan allerlei bijzondere evenementen. Het archief van de gemeente Leidschendam Voorburg doet ook mee. Op woensdag 2 november organiseert het archief een open dag. Tijdens deze dag zijn interessante archiefstukken en foto s in de Voorburgse studiezaal te zien. Daarnaast organiseert het archief samen met de bibliotheek Leidschendam Voorburg, op donderdag 3 november een workshop stamboomonderzoek.
Open huis
In het gemeentearchief is onder meer de geschiedenis van de gemeenten Leidschendam, Voorburg, Veur, Stompwijk en Wilsveen en hun inwoners vastgelegd. Dit archief is zeer uitgebreid en gaat ver terug in de tijd. Het oudste document dateert zelfs uit 1297. Al dit historische materiaal is ongeveer vijf kilometer lang en wordt veilig bewaard in de depots in Leidschendam en Voorburg. Naast de archieven van de gemeentebesturen zijn er ook archieven van gemeentelijke diensten, bedrijven en instellingen. Maar ook archieven van particuliere instellingen, zoals die van diverse kerken, sport verenigingen, bedrijven, buitenplaatsen, wijkverenigingen, en ook van personen en families kan men hier vinden. De stukken die tijdens de open dag te zien zijn, zijn speciaal uitgekozen door archief medewerker Joop de Beer die eind november de gemeente gaat verlaten. Iedere belangstellende is op 2 november van 14.00 tot 19.00 uur van harte welkom in de studiezaal van het gemeentearchief aan de Raadhuisstraat 47a in Voorburg.
Workshop stamboomonderzoek
Naast de open dag organiseert het gemeentearchief samen met de Bibliotheek Leidschendam Voorburg een avond met informatie over het archief en een presentatie/workshop over stamboomonderzoek. Hierbij zal Rob Huijbrecht, medewerker van het Nationaal Archief, ook aandacht besteden aan Genlias, een website waarin bevolkingsgegevens van onder andere Leidschendam Voorburg gevonden kunnen worden. Deze avond vindt plaats op donderdag 3 november in de bibliotheek Leidschendam, Fluitpolderplein 12, van 20.00 22.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de locaties Leidschendam en Voorburg van de bibliotheek en kosten € 3,50 voor leners en € 4,50 voor niet leners van de bibliotheek.