Martijn van Es troeft Thom van Beek af

Hij was een van de smaakmakers maar moest genoegen nemen met de meest ondankbare plek. Thom van Beek kwam als tweede over de streep in de Ronde van Zoeterwoude. In de finale werd hij afgetroefd door Martijn van Es die het spel slim speelde. Van Es was tijdens het criterium over 40 kilometer nauwelijks zichtbaar maar sloeg in de laatste ronde toe en greep voor de zesde maal de zege in Zoeterwoude.

Zondag 20 juni streden de renners in de 29ste Wielerdag Zoeterwoude voor de eerste maal om de Koos van der Geest Trofee. Vernoemd naar de grondlegger van de Ronde van Zoeterwoude. Van der Geest overleed eind 2009, met het uitreiken van de trofee blijft zijn naam verbonden aan de wielerdag.

Het peloton had er zin in. Meerdere renners probeerden zich te onderscheiden. Zoals Herman de Jong, Thom van Beek en Jan van der Geest (Wimzn) die geruime tijd aan de leiding gingen. Maar het peloton weigerde te capituleren. Meer renners waagden een poging daarbij aangemoedigd door de toeschouwers die – vooral bij de burgerronde – in groten getale langs de hekken stonden.

De supporters konden een gokje wagen naar de winnaar en dat maakte de wedstrijd er voor het publiek interessanter op. Uiteindelijk was het Schenkelweg-bewoner Martijn van Es die de zege pakte. Zaterdag verbleef hij nog in het buitenland. Hij stond aanvankelijk niet op de deelnemerslijst maar ging, nog maar net thuis, toch van start. Van Es liet zich tijdens de koers niet zien. In de slotronde kwam hij als een duveltje uit een doosje en verschalkte de zeer sterk rijdende Thom van Beek en Jouri Berg.

Voor Van Es was er naast de kussen van rondemiss Eline Bennis de enorme wisseltrofee en een krentenbrood (Koos van der Geest was immers zijn hele leven bakker aan ’t Watertje) van één meter.

Top-10 burgerronde:

  1. Martijn van Es
  2. Thom van Beek
  3. Jouri Berg
  4. Martijn Borst
  5. Johan de Groot
  6. Jan van der Geest
  7. Herman de Jong
  8. Richard Bennis
  9. Wim Maan
  10. Fred Sip

Gerard van der Hoeven