Muizenissen

Onze Lieve Heer is al enige weken geleden begonnen met wat zondvloedoefeningen. Hij heeft dat al eens eerder gedaan en we kunnen gerust zeggen, met succes… En de regen klettert maar door en niemand heeft iets in de gaten. Ja, die Timmerman uit Noord-Holland, die is niet voor niets begonnen met het bouwen van een replica van de Ark van Noach. Nee, het weer nodigt de laatste maanden niet uit om naar buiten te gaan. Wel om een congres te houden. Bij het CDA regent het niet, het hoost. Afgelopen zaterdag mochten CDA leden bijeenkomen om te discussiëren over het regeer- en gedoogakkoord. Het werd live uitgezonden op televisie. God zij dank! Eindelijk eens wat anders dan verborgen camera’s, boeren die vrouwen zoeken, Haagse jeugd die een inkijkje geven op hun vakantieadres of mensen die denken dat ze kunnen zingen! Het werd weer een ouderwets robbertje vechten tussen katholieken en protestanten. Televisie om je vingers bij af te likken (zowel links als rechts!). Ik ben blij dat ik niet voor de keus stond. Heb ook gemeende respect gekregen voor deze CDA leden. Aan de ene kant vond ik dat alle tegen- stemmers gelijk hadden maar aan de andere kant blijf ik bij wat ik al eens eerder gezegd heb: laten ze alsjeblieft in zee gaan met de PVV! Kunnen we eindelijk weer 130 km op de snelweg rijden! En komt er weer meer politie op straat…Plus nog eens 500 Dieren-agenten. Vooral naar dat laatste kijk ik uit. Had zelfs even het idee dat het al ingevoerd was want er loopt in onze wijk zo’n mannetje in een uniform, met het bekende V speldje op zijn borst. Dat betekent Veiligheid. Een warm gevoel ging door mijn lijf. Dat sloeg over in boosheid want deze jongeman had, vanuit zijn auto, enorm veel aandacht voor mijn hondje toen ik naar huis liep na een rondje dijk. Even dacht ik dat hij zich zat te verlekkeren maar toen ineens begreep ik het: ze was niet aangelijnd! Die lijn had ik in mijn hand, inclusief het bekende rode plastic zakje…dat laatste voor als ze onderweg wat morst. En ik had al in de wandelgangen van de wijk gehoord dat er extra gelet zou worden op loslopende honden! Snel floot ik de hond toe dat zij voort moest maken. We schoten de poort in en onze Horst Tappert van de dierenpolitie had het nakijken. Tja, nu krijgen we er 499 van dit soort agenten bij..Ik moet mijn strategie maar gaan aanpassen. Gelukkig mogen we weer 130 km op de snelweg. Met 130 km per uur de file in..Heerlijk, kunnen eindelijk de airbags eens getest worden! Ik lees het akkoord verder. De Zeeuwse Hedwigepolder hoeft niet meer bang te zijn voor ontpoldering. Hé, dat is toch die polder waar ‘dissident’ Ad Koppejan zich zo voor inzet? Of ben ik nu weer te complotterig..En maak allemaal maar een foto van het laatste stukje, nu nog beschermde Groen want ook dat gaat op de schop. O ja, een boerkaverbod krijgen we ook. Nou, dat zal tijd worden. Kan ik eindelijk eens het gezicht van mijn buurvrouw zien! Nadeel is wel dat dit de voorloper wordt van het verbod op het dragen van petjes en capuchons. Maar dat staat in de kleine lettertjes. Met tussen haakjes: Ook als het regent! En hoe doen we het dan met Prinsjesdag en met de Kermis? Geen hoedjesparade meer? De daadwerkelijke betekenis van het woord ‘Vrijheid’ in de titel van het akkoord lijkt steeds meer haar ware betekenis te verliezen.  Nee, het zal er niet vrolijker op worden in ons land. Maar zaterdag zag ik wel enorm veel rechte én oprechte ruggen. En toen iemand de term ‘Het Nationaal Egoïsme’ lanceerde was ik helemaal om. Dat is de spijker op zijn kop.                                  

Arjen Veldhuizen