Romeo en Julia

DSCF4224Afgelopen week heeft theatergroep ‘Buitengewoon’ een bewerking van Romeo en Julia op de planken gezet. Van te voren hebben ze het gezamenlijk over over het thema, een onmogelijke liefde, gehad en hier vorm aan gegeven. Bij binnenkomst in het Dorpshuis zat iedereen al op het toneel al in de startblokken. Prachtig gekleed in op elkaar afgestemde kleurschakeringen. De rol van Julia werd overgenomen door een ander, omdat ‘Julia’ zelf voor haar verjaardag een kaartje voor de theatervoorstelling Mary Poppins had gehad. Juist voor deze avond.

Gelukkig kan de theatergroep nog een beroep doen op een andere toneelgroep en binnen een week was de rol ingestudeerd door een vervangende Julia. Voor iedere speler was een rol naar kunnen weggelegd en het tafereel startte op een Italiaanse markt, waar koopwaar aan de man wordt gebracht.

Daar vindt de ontmoeting plaats tussen de twee personen van verschillende families, die elkaar niet liggen. Er was een orgel dat zorgde voor lieflijke achtergrondmuziek en soms werd een gettoblaster ingeschakeld waar of zachte achtergrond of harde muziek uitschalde. Krachtpatsers met gebalde spierballen en ogenschijnlijk lieve meisjes meldden zich voor het schijngevecht en in combinatie met de staccatomuziek van Queen was dit prachtig om te zien.

De bruid werd door haar lieflijke vriendinnen mooi gemaakt. Haar haren geborsteld, gezicht gepoederd en haar hoofd gesluierd. Er werd gezongen, bijna gehuild rond de twee geliefden die sterven in elkaars armen.  Tot slot werd het lied: ik hou van jou, nogmaals gezongen. Eerst triest om daarna met de hele zaal vrolijk zingend af te sluiten om niet in het verdriet te blijven hangen.

Tijdens het maken van de buiging, neemt een van de speelsters de sluier van Julia en gaat paraderend op in haar eigen rol.  Een ontwapenend toneelstuk dat ontroert. 

Petra Oliehoek– van ES