Pas op voor insluipers

Politie Haaglanden, jongeren, buurtpreventen en straattoezichthouders van de gemeenten gaan deze week op pad om te waarschuwen voor insluipers. Het is mooi weer! Ramen en deuren gaan weer open. Heerlijk voor de frisse lucht in huis. Maar ook heerlijk voor insluipers die huizen overhoop halen op zoek naar voor hen interessante spullen. Tijdens een regionale preventieactie in 2010 bekeek Politie Haaglanden in twee dagen tijd bijna 3.200 woningen door de ogen van een inbreker. Ruim 700 huizen bleken toen een makkelijk doelwit te vormen voor een insluiper. Met het mooie weer in het vooruitzicht gaan politieagenten daarom in de week van 21 tot en met 27 mei wederom de regio in om via openstaande ramen of deuren een zogenaamd ‘wit voetje’ in woningen neer te leggen. De politie wordt daarbij geholpen door straattoezichthouders van de gemeenten, jongeren en buurtpreventen. Met deze actie wil de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en spullen te stelen. Het aantal inbraken in de regio Haaglanden is nog steeds hoog. Politie Haaglanden maakt zich daar zorgen over. Natuurlijk doet de politie er alles aan om de daders te pakken, zoals een uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek. Maar de dader heeft dan al wel toegeslagen. Het voorkomen van een inbraak is minstens net zo belangrijk. Want soms wordt het een insluiper ook wel erg gemakkelijk gemaakt.

U kunt zelf veel doen om de kans op ongenode gasten te verkleinen. Met mooi weer staan ramen en deuren soms wagenwijd open. En niemand die in de gaten houdt of er iemand naar binnen glipt.

Hoe u het insluipers moeilijk maakt

· Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.

· Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.

· Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of –rek.

· Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

Meer preventietips over hoe u uw huis kunt beveiligen, vindt u op www.politie.nl/haaglanden