Kerststress

 kerststress

Kerststress

 

Het vieren van kerst staat in de top tien van stess-metingen. Kerststress wordt echter niet alleen vaak genegeerd, zo blijkt uit dit artikel in de Guardian, het is vaak ook een verdrietige tijd, omdat het nostalgie oproept en herinneringen aan geliefden die er niet bij kunnen zijn. Daarnaast zien de meeste mensen het als een verplichting om het ‘leuk te maken’. Er moeten cadeautjes gekocht worden en er moet iets speciaals op tafel komen en bovendien moet alles ‘perfect verlopen’. Kortom, de verwachtingen zijn (vaak té) hoog gespannen.

Hoe om te gaan met deze kersstress?

Om je te helpen – bij deze – een paar praktische tips om het hoofd koel en de sfeer goed te houden.

Plan vooruit en verlicht zo de druk

Last-minute shoppen is echt niet iets wat je wilt doen in de toch al zo overvolle winkels.

Let op je financiën

Zeker voor de mensen die cadeaus uitwisselen, terwijl ze dat in veel gevallen ook al met Sinterklaas hebben gedaan, let op de centen. Spreek een budget af met elkaar – of nog beter: koop geen cadeaus.

Neem tijd voor jezelf

Juist de kerstdagen zijn ervoor om een beetje rust in het chaotische bestaan te brengen. Plan dus tijd in voor jezelf. Ga eens lekker sporten of ontspan op een andere manier.

De jaarlijkse kerkgang

Waarom één keer per jaar naar de kerk gaan, als je er anders nooit komt? Zeg nou niet: uit nostalgie, het hoort er bij en ‘ooooh’ en ‘aaaah’, kindje, stal, lief, schattig. Kom op! Dat is niet waar het om gaat. Je neemt de ‘whole-package-deal’ of helemaal niets. En natuurlijk, als ‘postmodern’ mens: iedereen is vrij om te doen wat hij wil, maar denk er gewoon eens over na. Is het niet een beetje (erg) hypocriet?

Alles met mate geeft meer rust

Van overmatig eten en drinken wordt je in de meeste gevallen alleen maar duf (en dik). Geniet van het eten en drinken, maar gun jezelf ook nog een beetje ruimte in die buik. Waarom zou je jezelf elk jaar weer zo vol proppen? Veel mensen gedragen zich met de kerstmaaltijd – het diner – (hoe je het noemen wilt) onbewust inhalerig: niet alleen staat er elk jaar weer te veel op tafel, ook willen we van alles wat eten. Dat kan toch ook met andere gelegenheden? We hebben het goed genoeg. Verspreid de gezelligheid en het samenzijn eens over het jaar en je hebt niet alleem meer rust, maar ook hoef je naderhand niet af te kicken of op de voorhand op te zien tegen die overdosis (verplichte) kerstgezelligheid.

Verwacht niet te veel

Koester je hooggespannen verwachtingen? Doe maar niet. Neem de dingen liever zoals ze komen. Ga je op bezoek bij ouders, schoonouders. Er is in zekere mate altijd wel een patroon in dit soort bezoekjes te herkennen. Zoals de psychologen het al zeggen in de Guardian; het weer thuis zijn, roept bij sommigen een gevoel van afhankelijkheid op. Het brengt ze weer terug naar hun jeugd. Het omdenken om elkaar, het niet kunnen doen van iets wanneer je dat wilt doen. Calculeer dit van te voren in en heb het gewoon gezellig met elkaar. Geniet juist van de mensen die je nog om je heen hebt, want voor ons allemaal geldt immers: er komt een dag dat dit niet meer kan. 

Toch stress?

Dan hoef je niet per se te doen alsof alles van een leien dakje gaat. Praat er over met degenen die je het meest na staan. Of lach om jezelf als er iets uit de hand loopt. Het hoeft niet perfect te zijn en geef dat ook gewoon toe. Perfect bestaat niet, maar een liefdevol samenzijn met vrienden en familie wel.

Geknipt en gep(l)akt van internet, met dank aan Guardian.