Wintervoedering vogels van start

wintervoederingWintervoedering vogels van start

De wintervoedering van vogels in de regio Haaglanden is in volle gang. Dagelijks strooien vrijwilligers van de Dierenbescherming graan op plaatsen waar zich grote concentraties watervogels bevinden.  Door de aanhoudende strenge vorst hebben deze vogels het zwaar. Langzamerhand zijn de meeste sloten en plassen dichtgevroren waardoor de watervogels niet meer bij hun voedsel komen. Bovendien kost het de vogels veel energie om zich warm te houden.

Om de vogels te helpen is de Dierenbescherming een wintervoedering in de regio gestart. In de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft (een deel van) Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer, nemen vrijwilligers van de Dierenbescherming de dankbare taak op zich om de hongerige vogels van voedsel te voorzien.  In Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg neemt de Haagse Vogelbescherming, in samenwerking met de Dierenbescherming, deze taak voor hun rekening. De vrijwilligers rijden met grote zakken gemend graan naar probleemlocaties waar veel watervogels zich verzamelen. ‘Dit graan is voedzamer dan brood’, vertelt Henny Greven van de Haagse Dierenbescherming. ‘In witbrood zitten weinig voedingsstoffen en veel zout. Bruin brood is voedzamer, maar ook daar zit veel zout in’.

De Dierenbescherming krijgt ook veel telefoontjes van burgers die graag iets voor de vogels willen doen. Ze adviseert watervogels gesneden boerenkool of andere groene bladgroente te geven zoals sla en andijvie. Andere tips: aardappelschillen, gekookte aardappels zonder zout, rozijnen en krenten gaan er bij de meeste watervogels in. Ook voor de vogels in de tuin is het nu moeilijk om aan voedsel te komen. De Dierenbescherming adviseert daarom om deze dieren een handje te helpen door vetbollen in de tuin op te hangen en zaden, bij voorkeur op verhoogde plateaus, te strooien.

Tot slot roept de Dierenbescherming hondenbezitters op te voorkomen dat hun hond vogels opjaagt. Onnodig opvliegen kost vogels veel energie die ze nu hard nodig hebben om warm te blijven.

De Dierenbescherming gaat door met de wintervoedering zolang het nodig is. Zodra het ijs is gedooid is het niet meer nodig, omdat de vogels dan zelf weer hun voedsel kunnen zoeken. Maar voorlopig gaan de vrijwilligers nog dagelijks op pad om de vogels te helpen.