Stompwijkse badgasten in actie voor hun club

badgasten


Afgelopen weekend mochten de kinderen van de grotere Nederlandse zwemverenigingen strijden om een van de 16 plekken in de finale bij het Nederlandse kampioenschap. Nederland is ingedeeld in 14 kringen. Afgelopen jaren moesten onze Stompwijkse badgasten met hun vereniging LZ 1886 genoegen nemen met een tweede plek. Maar omdat de tijden worden geregistreerd, bleek later dat hun tijd toch goed genoeg was voor een finaleplaats. Dit jaar was het voornemen om geen genoegen te nemen met een tweede plek. Hiervoor moest de grote rivaal De Colombiaal uit Noordwijkerhout worden verslagen. Maar ook moest sneller worden gezwommen dan SV Sassenheim, BZ&PC (Bodegraven), Barracuda (Nieuwerkerk a.d. IJssel) en AZC (Alphen a.d. Rijn). De snelste zwemmers tussen de 8 en 11 jaar werden opgesteld in de verschillende nummers waarbij elk kind niet vaker dan drie keer in actie mag komen; dan is de vraag wie moet op welk nummer zwemmen. De trainers hebben dus heel wat af gepuzzeld om de snelste opstelling aan de badrand te krijgen.

Na een gewonnen estafette mocht Jelsie van Ruijven in actie komen voor de schoolslag. Ze tikte in een goede tijd als tweede aan, maar ze werd gediskwalificeerd omdat ze niet met twee handen gelijk aantikte. Toen gold voor LZ 1886 de 2 seconde langzamere tijd van een clubgenoot. Maar daarna stond Bart Pardon op het startblok voor de schoolslag. Hij verraste vriend en vijand door maar liefst 7 seconden van zijn persoonlijke record af te zwemmen. Deze 1e plaats leverde weer de nodige tijdwinst waarna de LZ 1886 toppers die ook op landelijk niveau goed presteren onze club weer op de eerst plek zetten.

Vervolgens mocht Jelsie weer in het water springen om zich vast te pakken aan de startbeugel voor de start van de 50 meter rugslag. Ze eindigde in een snelle tijd, maar helaas weer een diskwalificatie door een technische fout halverwege de strijd. Gelukkig zwom een clubgenootje nog sneller, en deze snellere tijd ging in de boeken voor LZ 1886 (slechts de snelste tijd van een clubgenoot telt mee). Zou Bart weer tijdwinst boeken op zijn 50 rugslag? Helaas werd het ook voor hem een diskwalificatie, maar zijn clubgenoot pakte de eerste plek op dit onderdeel.

Om 14.30 uur mocht Sanne van Ruijven laten zien of haar voorbereiding goed was (ze lag deze zondagochtend al om 07.15 uur in het water voor een rustige training). Sanne liet hier geen twijfel over bestaan: met een dik persoonlijk record, pakte ze 3 seconden op de grootste concurrent. Na veel door onze club gewonnen races kwam Jelsie weer aan de start voor de 50 meter vrije slag. Nu wilde ze laten zien dat ze niet voor niks door de trainer in team 1 was opgesteld. Het bleek voor haar een middag van de dood of de gladiolen: in deze laatste race voor haar werd het de gladiolen en weer extra tijdwinst op de concurrentie. Bart mocht met de snelste mannen van zijn leeftijd in de derde serie starten en verbeterde zijn persoonlijk record. Zijn clubgenoot behaalde echter de snelste tijd.

Sanne liet ook op de vrije slag met een eerste plek weer zien dat ze goed in vorm is waarna ze als laatste in een estafette nummer mocht aantreden. Haar 3 clubgenootjes hadden al ca. 3 meter voorsprong voordat Sanne het water indook. En zo gretig als ze altijd is, werd dit uiteindelijk ruim 10 meter voorsprong. Toen nog even wachten op de formele uitslag waarna de kinderen met de trainers (al dan niet met kleren) met een vreugdesprong het water in gingen. Op naar de finale in februari in Terneuzen!

Ilona van Ruijven