Mag ik mij even voorstellen?

MaryMag ik mij even voorstellen?

Naam: Mary van Leeuwen

Bedrijf: Uitvaartverzorging

De rouwverwerking begint zodra ik binnenstap, daar ben ik me erg van bewust. Mensen moeten eerst hun verhaal kwijt kunnen voordat ze beslissingen nemen over kaarten, kist en de afscheidsceremonie. Ik neem daar alle tijd voor.

Zo’n 7 jaar geleden werd ik gevraagd om als uitvaartleidster aan het werk te gaan bij de St. Barbara vereniging te Hoogmade. Ik had geen idee van of het iets voor mij zou zijn. Ik was vrijwillige brandweervrouw in Leiderdorp, moeder en ook runnen wij ook een schapenbedrijf. Ik besloot het werk van uitvaartleidster eerst te ervaren en draaide een aantal keer mee. Het bleek me op het lijf geschreven. In 2011 besloot ik om te stoppen bij de brandweer, om per 1 januari 2012 me eigen Uitvaartonderneming te beginnen. Er komt zoveel kijken bij dit werk. Je moet alles van a tot z regelen. De nabestaanden moeten veel keuzes maken. Het is je taak om dat zo goed mogelijk te begeleiden. Na een aantal jaren mee te hebben gelopen, mocht ik zelf mijn eerste uitvaart regelen…Natuurlijk in het begin met  collega Truus op de achtergrond. Ik ga iedere keer weer met open vizier naar mensen toe en laat hen eerst hun verhaal vertellen. Ik neem er de tijd voor en luister. De eerste dagen na een overlijden zijn namelijk van groot belang voor een goede rouwverwerking. Ik ga intensief met nabestaanden om. Ik kom elke dag langs, desnoods ook ‘s avonds. Op die manier groei je samen met hen naar het afscheid toe, zodat ze er met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Relativeren

Ik vind het een mooi vak. Je probeert iets te organiseren met nabestaanden dat bij hen past. Het geeft een goed gevoel als je ziet dat mensen ondanks hun verdriet toch op hun eigen manier afscheid hebben kunnen nemen. Ik heb door mijn werk geleerd te relativeren. Ik weet hoe betrekkelijk het leven is. Als ik tussen de huilende mensen sta, moet ik ook weleens slikken. Iedere situatie raakt je, ieder heeft zijn eigen verdriet. Maar ik neem het niet mee naar huis. Als ik dat zou doe, zou ik dit werk niet goed kunnen doen.

Een goed gesprek

Het is geen taboe meer om voor het overlijden al te praten over je eigen uitvaart of die van je dierbaren. Zo weten de nabestaanden wat je wensen zijn en waar zij rekening mee kunnen houden. Dat brengt duidelijkheid en rust.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de mogelijkheden, mail of bel mij dan gerust.

Mary van Leeuwen

Mobiel: 06-13449107

Mail: Mary_van@hotmail.com