Een “eeuweling’’ in Stompwijk

gefeliciteerd100 jaar  

Na het grootste gedeelte van haar leven aan de Vliet gewoond te hebben, woont mevrouw Oudshoorn-Alkemade al weer zeven jaar in woonzorgcentrum Schoorwijck.  

Donderdag 27 juni 2013 vieren we haar honderdste verjaardag. Cornelia Alkemade werd geboren in Hazerswoude-Rietveld, op een eiland. Dit betekende dat Cornelia moest overvaren en vervolgens over het pad van Meurs moest gaan om bijvoorbeeld op school of in de kerk te komen. Haar vader was veeboer en alle kinderen uit het gezin moesten meehelpen op de boerderij.

Op latere leeftijd toen Cornelia al werkte in Wassenaar in de Kieviet, ontmoette ze Dirk Oudshoorn en niet veel later werden ze man en vrouw. Cornelia en Dirk Oudshoorn beleefden vervolgens hun volgende hoogtepunt in de geboorte van hun zoon: Cok Oudshoorn.  

De man des huizes kwam uit een schippersfamilie en werkte in het transport van grond en mest voor de vele tuinders van Veur en omgeving. In de jaren zeventig is Dirk helaas overleden en is het transport per vrachtauto voortgezet door zoon Cok.

Cok trouwde ook. Marianne van Rijn werd zijn vrouw en Cornelia werd niet veel later oma van twee kleinkinderen: Christiaan en Martijn.

Cornelia heeft tot in de jaren negentig zelfstandig gewoond aan de Vliet totdat zij op hoge leeftijd een val maakte in haar geliefde tuin, die altijd tip en top in orde was en waar geen vuiltje te bekennen was. Er werd een heupbreuk geconstateerd en Cornelia belandde in het ziekenhuis. Voor haar herstel werd zij tijdelijk ondergebracht in Prinsenhof in afwachting voor een vast verblijf in woonzorgcentrum Schoorwijck. Na een voorspoedige revalidatie raakte mevrouw Oudshoorn-Alkemade weer in goede gezondheid. Alleen haar gehoor liet het wat afweten, maar daar was veel aan te doen.  

De honderd naderend gaat haar gezondheid achteruit, haar geheugen laat haar in de steek, maar ze geniet nog van de kleine momentjes met haar zoon, zoals de Rolstoeldriedaagse. Spannend is het dus voor haar en haar omgeving! Gaat ze de honderd halen?      

 

Martijn Oudshoorn