Vlietdagen en Open Monumentendag op 13, 14 en 15 september

vlietdagen

Vlietdagen en Open Monumentendag rekenen samen op extra veel bezoekers op 13, 14 en 15 september

Op 13, 14 en 15 september aanstaande beleeft Leidschendam-Voorburg de achtste editie van de Vlietdagen. Op zaterdag is het ook Open Monumentendag 2013. De beide organisaties en de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn overtuigd van een goede synergie van beide evenementen. “De samenloop is een toevalligheid en eenmalig. Beide evenementen hebben een eigen doelgroep en deze komen nu samen in dat ene weekend, aldus wethouder Heleen Mijdam van recreatie en toerisme. De samenloop betekent een extra vol programma met activiteiten voor alle bezoekers “.

Open Monumentendag

Ook dit jaar zijn weer tal van fraaie monumenten in Leidschendam-Voorburg voor het publiek opengesteld. Bij de aan de Vliet gelegen opengestelde monumenten kan op- en afgestapt worden op de trekschuit De Hadrianus, vanwaar men ook een goed zicht heeft op de historische vloot van de Vlietdagen. Verder wordt op diverse manieren inhoud gegeven aan het thema van Open Monumentendag 2013: ‘Macht en Pracht’. Zo laten de goud- en zilversmeden in Voorburg Centrum zien hoe zij Pracht creëren, kunnen sieraden worden getaxeerd en kan men zijn sieraden ook ultrasoon laten reinigen. En er is aandacht voor kerkschatten en voor de Machtige Ingezetenen, die in de gemeente hebben gewoond of gewerkt. Dat is slechts een greep uit de vele activiteiten. Kijk voor de openstellingen en alle activiteiten op www.omd-lv.nl. Voorzitter Pieter van den Kerkhoff van de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg: “We zijn niet alleen erg blij met de medewerking van de eigenaren van de opengestelde monumenten, maar ook met de samenwerking en het enthousiasme van de goud- en zilversmeden in onze gemeente om van deze Open Monumentendag een onvergetelijke dag te maken. Er is een goede afstemming met de Vlietdagen en de Gemeente Leidschendam-Voorburg, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben van beide evenementen te genieten.”

Vlietdagen

In de drie dagen van het evenement zullen weer enige tienduizenden bezoekers op en rond de Vliet verwelkomd worden. Voorzitter Dick Meuldijk van de Leidschendam-Voorburgse evenementen stichting, organisator van de Vlietdagen: “Deze achtste editie zal nog weer leuker worden dan voorgaande jaren. Hoewel we nog wel wat extra sponsors kunnen gebruiken om het programma nog meer te vullen, is het programma nu al veelbelovend.” Het thema Macht en Pracht wordt ook door de Vlietdagen organisatie aangegrepen om het programma op onderdelen inhoud te geven. Zo zullen de deelnemers aan de Candlelight Shipping op zaterdagavond dit thema weer met decoratie en verkleedpartijen inhoud geven.

Scoutinggroep Hubertus Brandaan organiseert een talentenshow, de ‘Pracht-factor’ voor jongeren tussen 6 en 18 jaar, op podiumschip De Zeester bij de Petrus en Pauluskerk. Dit jaar zal ook de historische Vloot over de Vliet zijn opwachting maken met de vlootschouw in Oud Voorburg dit jaar, zal er langs de kades van Leidschendam en Voorburg weer van alles te doen zijn voor jong en oud. Van een speciaal Vlietconcert op vrijdag op het water bij Leidschendam tot vuurwerk in Voorburg. Van een watersport spektakel aan de Leidsekade tot een Oude Havenfestival in Voorburg.

Op www.vlietdagen.nl staat het gehele programma, hou deze site in de gaten want de komend maanden wordt deze verder gevuld.

 

Unieke evenementen

De Vlietdagen en Open Monumentendag worden ook dit jaar voornamelijk door vrijwilligers georganiseerd. Dit maakt deze evenementen uniek. De Vlietdagen is een begrip geworden op de evenementenkalender in ons land, net als Open Monumentendag. Wethouder Heleen Mijdam van de gemeente Leidschendam-Voorburg: “De Open Monumentendag en de Vlietdagen zijn jaarlijks terugkerende fenomenen geworden met een grote verbindende kracht voor Leidschendam-Voorburg. Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen uit het Leidschendamse en uit het Voorburgse daarbij samenwerken om de vele duizenden bezoekers een groot feest te geven.”

 

Organisatie Vlietdagen

De grootschalige organisatie van de Vlietdagen is een initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg en is in handen van de Leidschendam-Voorburgse evenementen stichting. De administratie is gevestigd aan de Damlaan 35a in Leidschendam in het kantoor van Midvliet FM. De organisatie bestaat voornamelijk uit vrijwilligers en werkt nauw samen met lokale organisaties.

Organisatie Open Monumentendag

De Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg organiseert de activiteiten van Open Monumentendag. Deze organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers. Meer informatie over het programma van Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg via

www.omd-lv.nl.