Een kijkje in het Pastoorsbos

Welke Stompwijkse jongen of meisje heeft er niet kastanjes en beukennootjes lopen rapen met een schoolklas? In het bos achter de kerk? Je kan er op wachten: straks komen de foto’s weer van de 1e communicantjes.

En natuurlijk willen ze graag bij de dikste boom in het pastoorsbos op de foto. Zeven meter in de rondte.  Elke boom heeft zijn eigen verhaal. Volgens koster Adriaan Hilgersom kan de bruine beuk wel 400 jaar oud zijn.   

Tijdens een rondgang door het bos wijst hij nog een paar aparte exemplaren aan. Achteraan staat ook een aardig dikke kastanjeboom. Die is prima en kan ook nog tijden mee. Een dikke plataan is een plaatje: zelden zo’n dikke gezien. En dan de lange dunne lindeboom. De laatste van een hele rij. Adriaan was nog een kleine jongen toen die werden weggehaald met een mallejan. Een speciaal voertuig om bomen te vervoeren. Linden zijn heel geschikt om planken van te zagen. De opbrengst werd gebruikt om een nieuwe kachel voor de kerk te betalen. Een is er blijven staan: die was te dun.  

De laatste boom in onze rondleiding is de uilenboom. Een kastanjeboom die zo werd genoemd omdat er een uilennest in zat. Het ronde gat is nog te zien. Toen Adriaan nog in het huisje naast de kerk woonde hoorde hij ’s avonds het vertrouwde oehoe geroep. Het pastoorsbos, zoals het wordt genoemd, is uniek in de omgeving. Een paar foto’s waard. Momenteel wordt het door vrijwilligers opgeknapt. Waarna er weer gewandeld kan worden. Adriaan bedankt voor de rondleiding.  

Agnes van Boheemen Vollebregt