Klavertje Vier….. 4 avonden fietsplezier

Klavertje vier ……. 4 avonden fietsplezier

Toerclub Stompwijk organiseerde afgelopen week vanaf dinsdag 7 juli t/m vrijdag 10 juli de avond fietsvierdaagse. Met Petra afgesproken dat wij dit jaar mee gingen fietsen, maar dinsdag is het voor Petra zangavond. Dit “probleem” werd opgelost door precies om half 7 te starten en we wisten dat de route ging naar Zoetermeer ging, dus daar zouden we splitsen.

Dat beetje wind konden wij wel trotseren op onze E-bikes dachten wij, maar richting Leidschendam over het Duinwaterpad was het wind pal tegen en we gingen bijna meer achteruit dan vooruit. Het was geen windje, maar een behoorlijke storm. Via de Veenweg, richting Nootdorp en de koffiestop bij Brasserie “de Brede Hoek”. Een beetje op adem gekomen en via het Balijbos Zoetermeer in. We moesten richting Voorweg en daar zouden we ieder ons weg gaan, maar waar het fout ging? Ik weet het niet! We hebben wel veel nieuwe plekken ontdekt in Zoetermeer en via de lift (!) bij de Mandelabrug kwamen we redelijk in de buurt. Petra ging naar haar koor en ik ging richting Stompwijk. Om 21.00 uur was ik binnen. Veel deelnemers waren er niet de eerste avond.

klavertje 4 terras

De tweede avond gingen wij via de Bovenmeer naar Zoetermeer door de polder naar Leidschendam. Koffiestop bij de Pannekoe in Leidschendam. Een groep voor ons ging in eerste instantie naar links, richting de Pannekoe in Bleiswijk. Joost heeft ook zoveel zaken tegenwoordig, je kunt alle kanten op fietsen en toch kom je langs een Pannekoe. Aan de sluis was het een gezellige drukte, de sluis ging open en het is altijd een leuk gezicht om de boten de sluis binnen te zien komen. Langs de Vliet ging het richting Stompwijk door de polder, gelukkig hoefden we niet over de Dr. van Noortstraat, want die wordt er niet beter op de laatste tijd. Deze avond was het een stuk aangenamer weer om te fietsen en het ging ook allemaal veel soepeler. Ook het aantal deelnemers was flink gegroeid. Gelukkig voor de organisatie dat er wat meer animo was de verdere avonden, zij hebben er erg veel werk aan en dat is niet erg, maar dan moeten er wel deelnemers zijn om ervan te genieten. Dus hopelijk stappen er volgend jaar weer wat meer mensen op de fiets. Je kunt ook gewoon een of twee avonden deelnemen, als je vier avonden teveel vindt.  (Ria)

Dag drie gingen we in een andere samenstelling op pad, het weer was gunstig en via de Middelweg, Buytenpark Zoetermeer op weg naar de Pannekoe in Kruisweg waar we het terras innamen. Het leuk is dat groepen direct bij elkaar gaan zitten omdat we elkaar allemaal kennen. Een groepje zat binnen en kwam met bijna bevroren vingers naar buiten waar ik in mijn blote armen op het terras zat.

Op de terugweg pakten we weer een andere mooie route via een industrieterrein in Zoetermeer waar de haasjes vrolijk in het weiland huppelden. Er was enige verwarring bij een ‘dubbel’ fietspad, waar wij kozen voor de linker. De anderen die voor het rechter pad hadden gekozen kregen een lift met een busje omdat de boel opgebroken was. Zelf hebben we dit gemist, maar wij hadden dan ook op dinsdag al een lift te pakken.  Bij aankomst hadden we het zelf toch ook koud gekregen het was de temperatuur gezakt naar 13 graden.

klavertje 4 ganzenDe vierde avond gingen we opnieuw in een andere samenstelling op weg, zelfs mijn eigen Leo ging mee fietsen.  Via Zoeterwoude, het korte kerkpad langs de ijsboerderij waar we echt even moesten stoppen. Als je met zulk lekker weer hier voorbij rijdt, is dat NIET goed. We zoefden door het polderlandschap richting Rijndijk om langs Heineken naar de Eendenkooi te fietsen waar onze stempelpost zou moeten zijn. Helaas door miscommunicatie stond de koffie hier niet klaar, maar wel bij mijn broer Bert die 2 straten verderop woont. Heerlijk buiten met zijn zessen koffie gedronken en weer verder op pad richting door park Cronenstein, waar we witte ganzen spotten langs de waterkant. Het leek wel of ze allemaal aan de bar hingen, maar keerden hun kont naar ons toe, toen we ze wilden fotograferen.  Wat is Zuid-Holland toch prachtig. Hier waren in het park werkzaamheden en wij kregen een omleiding aangeboden. Aardig alternatief maar wij kozen zelf voor het nieuwe fietspad langs de tuinhuisjes richting Vlietlanden. De schapen op het pad blikken of blozen niet van een paar fietsers meer of minder. Al met al kwamen we net te laat binnen, de prijsuitreiking was al begonnen. Leuke prijzen voor de jongste jongens en meisjes. De oudste vrouw was Cock van Santen en de oudste man Theo Duyvestein, hier hij heeft jaren op gewacht. Hij rijdt al 16 jaar mee, hij hield traditiegetrouw een klein speechje mede ter nagedachtenis aan Jan van de Bos, die we juist op deze avond toch wel misten.

Er waren voor de kinderen een aantal speelobjecten opgeblazen waar ze veel plezier aan beleefden. Wij hadden een drankje verdiend en hebben de conclusie getrokken dat fietsen heel gezond is, maar lachen nog gezonder én goed voor je buikspieren. 

Wij willen de mensen van de organisatie in ieder geval bedanken voor hun inzet. Het waren hele mooie routes, op een aantal plekken geweest waar ik nog nooit gefietst had. Het was super.

Ria Luiten (dag 1 en 2 ) en Petra Oliehoek– van Es (dag 3 en 4).