Feestelijke bijeenkomst afsluiting project N206 en opening Schoolbrug!

Afbeelding1

Donderdag 27 augustus was iedereen in Stompwijk uitgenodigd om de officiële afsluiting van project N206 en de opening van de schoolbrug bij te wonen. Om 10.00 uur stond er heerlijke koffie (gemaakt door barista’s) klaar in de feestelijke tent voor alle genodigden. Er waren behoorlijk wat Stompwijkers op af gekomen en iedereen stond direct al gezellig met elkaar te kletsen.

Om kwart over tien begon het officiële deel met een inleidend gesprek van de “ceremoniemeester” projectbegeleider Dhr. de Bruijn. Daarna volgde een toespraak van Dhr. Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Hij benadrukte de goede samenwerking tussen provincie, hoogheemraadschap, gemeente en bevolking.

De genodigden hadden met de bus vooraf het hele vernieuwde traject N206 bekeken en er werd in Stompwijk bij het hoogtepunt (de rotonde en de brug )gestopt. Arriva heeft sinds vorig jaar een behoorlijke impuls gekregen qua reizigersaantal wist hij te melden.

Afbeelding2

Daarna volgde de speech van Dhr. Sjaak Langeslag van het hoogheemraadschap Rijnland, hij sprak over het getal 3 dat een belangrijke rol speelt in het geheel. De nieuwe 3manspolder, 3 gemeentes (Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Den Haag), 3 belangen (verkeer, waterhuishouding, natuur) en nog vele andere toepassingen van het getal 3.

Iedereen werd verzocht richting de nieuwe brug te lopen en daar stonden 2 kolommen met 3 kleuren ballonnen verbonden meteen 3 dubbel lint dat zij gezamenlijk door moesten knippen. De kleuren symboliseerden natuur (groen), infrastructuur (zwart) en water (blauw).

De naam van de brug wordt nu officieel: De Schoolbrug. Gerda Belt heeft deze onofficiële naam en de historie ervan doorgegeven aan de mensen van de provincie en zij vinden dus terecht dat deze naam behouden moet blijven voor de toekomst. 

In de toespraken werd het verleden, het nu, maar ook de toekomst aangehaald, het project herontwikkeling nieuwe driemanspolder start in 2016 en in 2020 moet het af zijn. Momenteel zijn de voorbereidingen al aan de gang. 350 ha (ruim 500 voetbalvelden ) natuur en recreatie, aan de noordzijde begrensd door Wilsveen, oostzijde de Voorweg, zuidzijde Leidschendamseweg (N469) en aan de westkant Leidschenveen.

In principe is het noodzakelijk vanwege de veranderende weersomstandigheden, steeds heftigere buien, om het water op te vangen. Het peil van de boezemkanalen stijgt dan te snel en dijken dreigen te overstromen of door te breken. In dat geval kan het water dan worden afgevoerd naar deze piekberging. Zo voorkomt Rijnland natte voeten in de regio. Dat dit nodig is bleek vandaag wel, want in de fietstunnel stond behoorlijk wat water. Geen droge voeten dus.

Afbeelding3

Ook het probleem van de overstekende fietsers over de rotonde is besproken en er wordt gekeken naar een oplossing. Toevallig ging er een aantal fietsers over de rotonde toen wij dit probleem aankaartten bij Dhr. Vermeulen.

Het is in ieder geval een stuk veiliger en je kunt nu veel vlotter Stompwijk in of uit. Een mooi project is afgesloten en een nieuwe uitdaging wordt aangegaan! Veel succes gewenst.

Ria Luiten, Meerlaan