Paal slaan voor Wijdezorg

wijdezorg

Altijd al eens in een boerderij met een rieten dak willen wonen? Die wens is een stuk dichterbij gekomen. 23 september werd in Zoeterwoude de, zogenaamde, eerste paal geslagen voor woonzorg locatie Emmaus. Een bezoekje waard. Zeker omdat er ook al jarenlang veel Stompwijkers heen gaan.  De eer was voor de heer Ad van de Bleek; vele jaren controller geweest van Wijdezorg. Volgens zeggen had hij altijd nog wel ergens een “potje” achter de hand als het nodig was. Een dergelijk potje kreeg hij nu ook symbolisch aangereikt om het onder de paal te plaatsen. Mocht het gebouw in de verre toekomst nog eens worden afgebroken, komt dit potje weer tevoorschijn.

Druk  Er was een flinke belangstelling van bouwers, bewoners, personeel en vrijwilligers. De rode loper was uitgelegd, paraplu’s in de aanslag, maar op het goede moment brak de zon door. Mevrouw Marja van der Valk, Raad van Bestuur van Wijdezorg, memoreerde een en ander.Het Emmaus gedeelte dat nu gebouwd gaat worden is al het vierde. Steeds weer aangepast aan de tijd en de wensen en behoeften van de bewoners. Toen in 1956 de A.O.W. werd ingesteld, ging men vaak al op zijn of haar 65e het bejaardenhuis in. Zodat ouderen ook plaats maakten voor jongeren om hun huis over te nemen. Het bejaardenhuis van toen is er niet meer. Mensen blijven veel vitaler en zodoende ook langer in hun eigen huis wonen. (Dus die woning met dat rieten dak kan nog wel even wachten….) 

In 2017 

Over ongeveer anderhalf jaar kan het nieuwe gebouw klaar zijn. De naam blijft Emmaus; één van de zeven locaties die onder Wijdezorg vallen. Het is de bedoeling dat ook mensen uit het dorp kunnen binnenlopen en een kopje koffie drinken. Dat het een huis voor het dorp wordt. Deze dag leek er al veel op. Na het paal slaan kon iedereen binnen aan de champagne en de hapjes en bleef het nog lang gezellig.

 Agnes van Boheemen- Vollebregt