Samen aan de slag met buurtinitiatieven:

bewoners nemen voortouw!  

De OpenRAADhuisavond van 24 november jl. stond in het teken van nieuwe vormen van samenwerking tussen de gemeente en bewoners met hun buurt. De gemeente wil meer ruimte geven aan nieuwe vormen van samenwerking met wijken en buurten. Om bewoners te stimuleren met leuke buurtinitiatieven te komen, heeft de gemeenteraad voor de komende 3 jaar een budget beschikbaar gesteld van € 90.000,- per jaar. Als start hiervan is de gemeente twee pilots gestart om de samenwerking tussen de gemeente en buurtbewoners te veranderen: de pilot buurttender in Bovenveen en de pilot Omdenken in samenwerking met de wijken Voorburg Noord en Leidschendam Zuid. 

Bij een buurttender heeft de buurt geformuleerd wat zij anders zou willen doen. De buurt is dus de opdrachtgever. Alle ideeën worden verzameld en door de buurt zelf beoordeeld. Het winnende bedrijf of de winnende organisatie gaat werken in opdracht van de buurt. Een buurttender legt de regie dus bij de buurt. Een buurt krijgt zo de kans de eigen prioriteiten te bepalen en kan ook bepalen hoe het geld moet worden besteed. Tijdens een Omdenksessie wordt met buurtbewoners geïnventariseerd welke ideeën er leven in de buurt en in hoeverre deze haalbaar zijn: kunnen we ze zelf beïnvloeden en hebben ze effect? Dat zijn de kernvragen. Aan de hand daarvan kan een buurt bepalen waarmee ze zelf gewoon aan de slag kunnen gaan!  

De gemeenteraad organiseert maandelijks een OpenRAADhuisavond op locatie. Hiermee wil de Raad in contact komen met inwoners en organisaties, liefst in hun eigen omgeving. Zo kunnen raadsleden en inwoners op informele wijze in gesprek met raadsleden. Inwoners (organisaties/verenigingen/stichtingen) zijn ook welkom om presentaties te geven dan wel onderwerpen aan te dragen.  

De volgende OpenRAADhuisavond staat gepland voor 2 februari a.s. Hier zal naar verwachting  een presentatie worden gegeven over het nieuwe speelruimteplan van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Via www.leidschendam-voorburg.nl vindt u de actuele agenda zodra deze bekend is.