Badgasten behalen medailles in het Hofbad in Ypenburg

Afgelopen zondag was de laatste regionale wedstrijd voor het Nederlands kampioenschap. Dus dit was de laatste kans om met een nieuw PR (persoonlijk record) een startbewijs te verdienen. Jelsie van Ruijven mocht de spits afbijten met de 400 meter vrije slag (16 baantjes). Al vroeg in de wedstrijd moest ze een van haar concurrenten voor laten gaan. Jelsie lag nek aan nek met haar trainingsmaatje. Maar halverwege de race kregen de twee aansluiting met de kop. En het leek of ze het ‘gezellige onderonsje’ niet wilden laten verstoren door snel samen afstand te nemen van het meisje dat ze net hadden bijgehaald. Jelsie leek onverstoord door te gaan tot ze zag dat haar trainingsmaatje de sprint inzette. Ze keek even naar de coach om bevestigd te krijgen dat ze nog maar twee baantjes hoefde. Dat was het signaal om helemaal los te gaan en als eerste aan te kunnen tikken.

Vervolgens mocht Bart Pardon aantreden op de 100 meter wisselslag. Hij lag met drie anderen in een hevige strijd om de eerste plek. Totdat de favoriete slag (schoolslag) van Bart aan de beurt was: dat was het moment dat Bart naar voren stoof. En deze voorsprong gaf hij niet meer uit handen tijdens de vrije slag in het laatste baantje. Er mocht dus nog een gouden medaille mee naar Stompwijk.

Jelsie ging daarna naar de startblokken voor de 100 meter wisselslag. Op dit nummer moest ze laatst nog het onderspit delven tegen haar trainingsmaatje. Maar kennelijk had het uurtje zwemmen met oma Lenie en tante Ingrid van afgelopen week geholpen en trok Jelsie dit keer in een spannende race aan het langste eind.

Bart ging vervolgens op de 400 meter vrije slag proberen om nog een medaille te behalen zodat hij op de terugweg met Jelsie met medailles kon gaan kwartetten. Deze inspanning leverde hem een forse PR op en een mooie bronzen medaille.

Op 20 en 21 februari is het Nederlands kampioenschap. Jelsie is al op alle 9 nummers geplaatst. Maar elke deelnemer mag slechts op 6 nummers starten. Dus de komende weken moet nog gekozen worden op welke nummers ze zal starten. Bart is nog niet zeker van een startbewijs, maar hopelijk waren de prestaties van afgelopen zondag goed voor een plaats op één van de startblokken op dit mooie toernooi.

Ilona van Ruijven