Geslaagd carnavalsfeest ‘Rondje Gaandrië’

het gele schatje

Het seizoen werd voor de Gaanders afgelopen woensdag geopend door Prins Ruud, Page Marisca en Opper Wim met een bezoek aan zorginstelling Swetterhage en vrijdag aan Emmaus. Met gehandicapten en senioren werd er intens carnaval gevierd door De Gaanders. Zij beleven veel plezier van de gezelligheid, muziek en leut en gein wat door de Gaanders gemaakt wordt. Bij Swetterhage waren Blaaskapel de Straatklinkers en disco Firefly aanwezig voor de muzikale omlijsting. In Emmaus werd dit door het Gaanders oud prinsenkoor verzorgd.

Tienerdisco:

Voor tieners is het fantastisch om te mogen gaan ‘stappen’ bij de Infinity in het Dorpshuis. Een locatie waar ze nog niet mogen komen, maar waar onder leiding van een echte Deejay carnaval gevierd wordt met de Gaanders en ook de Koomers van de Gaanders. Deejay Kevin heeft de tieners bezig gehouden met het lopen van de polonaise maar ook danswedstrijden en speciale dansjes. Helemaal moe gedanst kwamen ze uit de kelder van het Dorpshuis voldaan naar buiten. Ook Prins, Page, Opper kwamen moe gedanst naar boven.

Optocht en straatcarnaval

Wat een bont spektakel in Gaandrië afgelopen zaterdag, de carnavalsoptocht. Nadat eerder ’s ochtends in Leidschendam het startsein was gegeven, toen Prins Ruud de hamer van wethouder Rozenberg had ontvangen, trok in de middag de stoet door het Gandriaans rijk. In totaal waren er 25 deelnemende vriendengroepen, verenigingen en kinderen.

De laatste jaren is de gebruikelijke carnavalsoptocht uitgegroeid tot een waar spektakel, met ieder jaar mooiere creaties die al weken van te voren gebouwd worden. Dit jaar had de jury een speciale stop bij de kerk ingebouwd, waar alle deelnemers hun visitekaartje konden afgegeven. Middels een verkeerslicht werden de deelnemers vloeiend na de test doorgelaten. Er werd geroeid, gedanst, getrakteerd en gezwaaid om maar een zo hoog mogelijke score te krijgen. Op deze manier kon de jury alles objectief bekijken en beoordelen. Het motto ’Rondje Gaandrië’ werd middels, ronde wielen, vormen, Stompwijkse landschappen, 3 molens etc. op de kar of kledij.

Gelukkig bleef het de hele dag droog, zodat iedereen lekker na kon kletsen tijdens het straatcarnaval. De versierde kar van de Booming groep stond boven aan de Meerlaan, met lekkere muziek om het feest te continueren. Later werd op het podium, de prijzen van de optocht door Prins Ruud, Page Marisca en Opper Wim bekend gemaakt,

1e prijs Srednaag ed met hun ‘Gele Schatje’ vrachtwagen

2e prijs Straten Carnaval (alles was in het rond)

3e prijs Kroegtijgers (racewagen)

Na 3 jaar achter elkaar de Wisseltrofee gewonnen te hebben, mochten de Srednaag Ed deelnemers deze behouden. Hulde. De prijs voor de beste uitbeelding van het motto ging naar de IJsclub, (ronde bar). De Volhouders kregen de originaliteitsprijs. De aanmoedigingsprijs ging naar een groep jonge deelnemers die nu in de Bajes zaten en hopelijk volgende jaar los worden gelaten. De pechprijs was voor de Infinity. (lekke band)

Later in de avond maakten de Gaanders zich op voor het gekostumeerd bal, het carnavalsfeest waar veel jonge carnavalsvierders op af komen. De animo is groot om verkleed te komen naar dit feest, wat tot de mooiste uitdossingen leidt.

Deze avond werd de prijzen uitgereikt voor de best verkleden;

Groep:    kamermeisjes met wc borstel

Dames:   popcorn meisje

Heren:    de sjeik

Na een start om half 9 eerder die dag, zijn dit zware polonaises voor Prins, Page en Opper. Tot in de kleine uurtjes werd er gezellig gefeest waarna snel het bedje opgezocht werd door de raad, daar de carnavalsmis de volgende dag op het programma stond.

De Gaanders carnavalsmis werd voorgegaan door Pastoor Broeders. De Pastoor vond het een eer om precies tijdens deze mis dit te mogen doen, het leek wel Kerstmis zo druk vond hij het. Via de voordeur van de Heilige Laurentiuskerk werden Prins Ruud, Jeugdprins Bryan en Page Marisca, Jeugdpage Evy en de raden van elf de kerk waardig binnen geleid. Het oud prinsenkoor van de Gaanders, ‘the old Princes in harmony’ zongen de mooiste liederen onder leiding van dirigent Bram Soentjens en muzikale omlijsting van Aad Paardekoper.

Met als slotlied het mooie ‘I will follow Him”. The old Princes kregen na afloop een staande ovatie van het publiek. Wat resulteerde in een korte toegift.

Meer informatie rondom al onze carnavalsactiviteiten vindt u op onze Gaanders carnavalssite www.degaanders.nl

3x alaaf, De Gaanders