Succesvol Nederlands Kampioenschap voor Badgasten

badgasten

Afgelopen zaterdag mocht Jelsie van Ruijven zwemmen op het Nederlands Kampioenschap in Leiden. Op haar eerste afstand (200 meter wisselslag) liet ze ons in bloedstollende spanning toekijken. Op de vlinderslag liep ze een kleine achterstand op, op een meisje uit Harlingen. Samen liepen ze verder uit op de rest van het veld. Op de schoolslag kwam Jelsie er naast, maar helaas moest Jelsie op de vrije slag het onderspit delven. Maar deze inspanning was goed voor een dik PR (persoonlijk record) en een tweede plek.

Daarna volgde de 200 meter vrije slag waarop Jelsie een mooie derde plek behaalde. Op de laatste afstand op de zaterdag, 100 meter vlinderslag werd ze vierde.

Zondag mocht ook Bart Pardon starten. Hij behaalde twee dikke PR’s op de 100 meter schoolslag en 100 meter wisselslag. Bij de wisselslag was het nog even spannend of het keerpunt van rug naar school werd goed gekeurd want de tijdwaarnemer keek wel heel moeilijk. Maar gelukkig is het bij twijfel voordeel zwemmer en was zijn tijd officieel. Hij steeg in het klassement naar een 11e en 14e plek. Hier mag je natuurlijk enorm trots op zijn.

Jelsie begon de zondag niet zo goed. Op de 50 meter vrije slag stond ze niet goed stil op het startblok waardoor ze gediskwalificeerd werd, anders had dit een mooie 4e plek opgeleverd. Daarna volgde de slopende 400 meter vrije slag. Hierbij moeten de zwemmers ook zelf hun 16 baantjes tellen. In voorgaande wedstrijden bleek dat dit niet altijd goed ging waarbij een tribune vol staat te schreeuwen dat er nog twee baantjes gezwommen moeten worden; een tafereel dat bij meer sporten voorkomt. Want wie herinnert zich niet de kreten van commentator Leen Pfrommer bij een WK op bevroren water: Hilbert Hilbert, je moet doorrijden.

Jelsie leek geen risico te nemen door pal achter de koploopster uit Nijmegen te zwemmen. Dit hield ze het hele eind vol, maar haar eindsprint was niet genoeg om de eerste plek op te eisen, maar een tweede plek is natuurlijk wel een fantastische prestatie.

Uiteindelijk mocht Jelsie nog starten op de 100 meter wisselslag. Hier werd niet meer veel van verwacht omdat ze een uur daarvoor nog tot het uiterste was gegaan en de meeste toppers op dit nummer hadden de 400 meter aan zich voorbij laten gaan. Maar net als zaterdag op de 200 meter wisselslag, lag Jelsie weer nek aan nek met het meisje uit Harlingen en kwam Jelsie weer sterk op tijdens de schoolslag. Uiteindelijk werd zelfs de uitslag gekopieerd. Niet te geloven dat Jelsie na zo een zwaar toernooi met een forse PR nog een zilveren medaille op eiste.

Met de woorden van Jelsie haar oma: “Als as meel was, aten we elke dag pannenkoeken, daarmee wordt bedoeld dat je niet moet denken over dingen die niet zijn gebeurd: maar soms is het toch leuk om hier even over te dagdromen.

De 100 meter schoolslag had Jelsie dit weekend aan zich voorbij laten gaan omdat haar kansen hoger werden geacht op andere wedstrijden. Deze 100 meter schoolslag werd uiteindelijk gewonnen door het meisje uit Harlingen waarop Jelsie tijdens de twee wisselslagwedstrijden kon inlopen op de schoolslag. Zou Jelsie ook op de 100 meter schoolslag sneller zijn geweest dan haar concurrente uit Harlingen?

Wij kijken in ieder geval met veel plezier terug op een fantastisch weekend.

Ilona van Ruijven