Een voorproefje…. van een superleuk blijspel!

Vorige week donderdag mocht ik even meekijken tijdens een van de vele oefenavonden.

Dat ze goed toneel kunnen spelen in Stompwijk, dat wisten wij al natuurlijk, helaas waren er de laatste jaren steeds minder tot helemaal geen lachmomenten meer. Dit jaar is er een frisse wind gaan waaien en eindelijk weer eens voor een blijspel gekozen. Louis Meijer is als nieuwe regisseur aangenomen, een enthousiaste, maar ook kritische jonge man, net vader geworden tussen 2 oefenavonden door, maar de show must go on, dus er werd gewoon geoefend.

Met scene 1.3 werd deze avond gestart; Robert (Jos de Groot) komt onverwachts langs bij Bernhard (Ton Mooijman) zijn oude schoolvriend. Bernhard is een vrijgezel met een zwak voor mooie vrouwen en heeft op dit moment een relatie met 3 stewardessen en dankzij hun verschillende vliegschema’s lukt hem dit bijzonder goed. Jane (Jolanda van Marwijk) werkt bij Panam, Jana (Jacqueline de Groot) bij Lufthansa en Jacqueline (Froukje van der Vlist) bij Air France. (Aan de accenten kun je horen wie waar vandaan komt).

Heel lang gaat dit goed, maar dan ….. Dit ga ik uiteraard niet verklappen, maar jullie begrijpen vast wel dat het mis gaat !

Er volgen vele scenes, onder andere met de rasechte Amsterdamse huishoudster Bertje (Margoret van Klink) die alles in goede banen probeert te leiden. Timing is essentieel en het spel gaat in hoog tempo.

Technisch zoenen volgens Amerikaanse Jane, daar moest nog wat aan gesleuteld worden en in goed overleg met de regisseur wordt dit bepraat en indien nodig gewijzigd. Toen was er even pauze.

Na de pauze werd de scene opnieuw doorgenomen, maar was ik inmiddels naar huis.

Er wordt heel veel geoefend, ze hebben allemaal veel tekst en dat valt niet mee natuurlijk. Lia de Jong ondersteunt hen qua tekst mochten ze toch even van de originele tekst afwijken.

Het is een vrolijk stel mensen, die met elkaar hun passie uitoefenen.  En dat spat ervan af. Nog een paar weken flink er tegenaan en dan kan iedereen ervan komen genieten.

Een aanrader voor een gezellig avondje uit in ons eigen dorp en je kunt het prima combineren met het toneelmenu in de Bles voor aanvang van BOEING, BOEING !

Ria Luiten