De kerkschoonmakers aan het woord

schoonmakers-in-de-kerk-1Woensdagmorgen. De zon schijnt. Ideaal weer om naar onze kerk te fietsen en de schoonmakers aan de tand te voelen over het thema van de Kerstketting; “Hoe maak jij de wereld een beetje beter?” Als ik binnenkom wordt er druk geveegd en geruimd. Dat geeft al gelegenheid om een paar plaatjes te schieten. En daar is de koffie. De hele club bij elkaar. Sommigen hebben daags tevoren hun mening al gegeven bij de KBO. Maar er valt nog genoeg te vertellen.

Rinus Odijk: “De wereld beter maken: begin bij jezelf. En ook : “Neem mij zoals ik ben, dan neem ik jou zo je bent.”

Frans: “Minder met de telefoon bezig zijn; meer gewoon praten. Niet langs elkaar heen kijken; meer oprechte vragen stellen aan elkaar. Je horizon verbreden en dingen doen die het leven gezelliger maken”

schoonmakers-in-de-kerk-2Thomas Lelieveld zegt meteen: ”Alle wapens de wereld uit!” Samen met zijn vrouw Tini neemt hij al 23 jaar tijdens hun wandelingetjes afval mee dat langs de weg ligt! Ook een werkje waar de wereld mooier van wordt. Het afval wordt wel luxer. Tegenwoordig komen ze ook veel lege wijnflessen tegen in de sloot.

Nog een schoonmaakster: “Ik heb twee idealistische kinderen op de wereld mogen zetten. Hoop dat daar de wereld een beetje beter van wordt.” Ze hebben als gezin wel de traditie om er over te praten. Een van haar kinderen hoopt met zelfstudie een boek te kunnen schrijven om te laten zien hoe de wereld beter kan worden.

Marianne Turk: “Laat iedereen een beetje aardig zijn tegen elkaar. Laten we anderen iets gunnen. Zelf een stapje terug doen.”

Marjolein heeft nog een paar mooie spreuken van Loesje bij de hand. (uit haar blote hoofd; nou ja met mutsje……..;-)

”Leven is meervoud van lef”

“Ik ben niet anders; de rest is zo hetzelfde”

En “pluk de dag voor je in een vaas eindigt”

schoonmakers-in-de-kerk-jokeEven later kom ik in de pastorie Joke Juffermans tegen. Ze heeft bij de KBO de vraag al beantwoord, maar een tel stil staan voor een foto kan er nog wel even vanaf.

Bij onze supermarkt zie ik Corné Hoogeveen die net verse eitjes heeft gebracht.

“Een beetje beter met elkaar. Respect voor elkaar en meer geduld hebben”,

is zijn mening. Binnen zegt Robert: “Als we allemaal eerlijk zijn tegen elkaar,

knapt de wereld een beetje op.”

 

Daar houden we het op! Redactie Agnes