Dom? Zeg maar gerust immoreel

Aan de rake typeringen van Marjo van Lieshout over het autorijden in de Dorpsketting van vorige week (‘dalende verstandelijke vermogens’, ‘domheid’) zou ik deze willen toevoegen: autorijden is immoreel. Je trapt op je gaspedaal en deponeert je afval simpelweg in de longen van een ander. Kan het a-socialer?

Dagelijks gassen zo’n 8 miljoen auto’s door het land. Honderdduizenden vrachtwagens, vliegtuigen, scooters en houtkachels doen daar nog een schepje bovenop. Met elkaar vormen ze een ernstige bedreiging van de gezondheid. Kankers en hart- en vaatproblemen rijzen de pan uit. Een miljoen Nederlanders kan niet slapen van de verkeersherrie. Nederlandse kinderen hebben een longfunctie die 15% minder is dan die van hun leeftijdgenoten in Duitsland. In ons eigen Stompwijk beeft de aarde erger dan in Groningen onder het verkeersgeweld. Nooit eerder was een generatie jongeren zo ongezond als de huidige ‘achterbankgeneratie’. In Amerika schijnen al kinderen te worden geboren met wieltjes in plaats van beentjes.

Schone lucht is de eerste levensbehoefte – zonder lucht kunnen we niet leven – , maar in Nederland mag je zoveel giftig gas de lucht in blazen als je wilt, als het maar doet via de pijp van je auto of je schoorsteen. De uitdrukking ‘een frisse neus halen’ is op Nederland allang niet meer van toepassing. Ga de straat op en je komt terecht in een inferno van stank en herrie. Van alle kanten worden uitlaatpijpen onder je neus geduwd. Veel plaatsen in onze regio zijn tijdens de ochtend- en avondspits eigenlijk no go-areas. Elke dag is er een van fijnstof happen.

Het is onbegrijpelijk dat we dit monster ons land laten terroriseren. Van de politiek hebben we weinig te verwachten. Vrijwel alle partijen voeren een pro-autobeleid. VVD: nog meer asfalt. PvdA: ook de lage inkomens moeten auto kunnen rijden. CDA: de auto is de hoeksteen van de samenleving. SP: iedereen rijk, dus een auto. D66: mensen moeten zelf bepalen of ze auto rijden. En GroenLinks wil duizenden vluchtelingen naar Nederland halen, zij rijden straks allemaal auto.

De enige partijen die van Nederland weer een leefbaar land kunnen maken zijn de Partij voor de Dieren (‘weg met dat ongezonde groei-denken’), de ChristenUnie (streng milieuprogramma) en de PVV (beperk de instroom van nog meer mensen). De rest kan het niet schelen dat u straks aan de beademing moet.

Jos Teunissen