Droomhuwelijk

De Stompwijkse Toneelvereniging heeft afgelopen week in een meermaals uitverkochte Bles de klucht Droomhuwelijk van auteur Robin Hawdon op het toneel gezet. Onder de strenge (is ook vast nodig met zo’n groep) maar prima regie van regisseur Guus Vervaart werd donderdagmiddag de aftrap gegeven. De spelers hadden gezonde kriebels in de buik, het blijft natuurlijk spannend zo’n eerste keer. Zij oefenen heel erg veel weet ik van de spelers zelf, het is echt serieus werk. Dit jaar hebben zij zich zelfs een weekend uit het dorp teruggetrokken om in alle rust aan het stuk te kunnen werken. Zelf ben ik zaterdag wezen kijken en luisteren, wat een chaos kunnen mensen er toch van maken zo vlak voor het huwelijk! Een uit de hand gelopen vrijgezellen-party was het begin van een dag vol verrassingen voor bruidje Rachel. De bruid werd goed neergezet door Froukje van der Vlist. Haar bruidegom Bill, gespeeld door Koen Havik (wat was je weer op dreef met alle gestreste uitdrukkingen) werd wakker naast Judy (vriendin van Tom), een prachtrol van Jolanda van Marwijk. Ceremoniemeester Tom (Jos de Groot) komt de kamer van zijn vriend binnen en treft daar Bill aan met een kater en dat vlak voor de huwelijks ceremonie. Hierna begint de verwarring nog groter te worden als het kamermeisje Julie (Jacqueline de Groot) erbij wordt geroepen. Met een geweldig accent en een soepele speelstijl steelt zij direct ieders hart.

Wie is wie en wie hoort bij wie ?

De ene verwarring volgt in rap tempo de andere op, er wordt vlot gespeeld en souffleur Lia de Jong staat in een hoekje klaar om daar waar het nodig is bij te springen. Later in het stuk verschijnt ook de moeder van de bruid, Daphne, een kleine, maar geweldige rol van Margoret van Klink nog op het toneel. De vader van de bruid, Gerard is er wel, maar ook weer niet. Hij zit verborgen tussen het publiek, toch Jos R. ? Wat werd er in rap tempo en met veel temperament gespeeld. Hopelijk loopt (Tom) Jos de Groot thuis niet met een kaasmes rond, want hij is levensgevaarlijk als je hem zijn liefje afneemt.

Het was een geweldig leuke avond. Zeker met het toneeldiner, dat ook uitstekend was, vooraf in de gerenoveerde bovenzaal (i.v.m. de geluidshinder, is nu nihil) van de Bles is het een avondvullend programma met een hoog lach gehalte. En dat allemaal in ons eigen dorp.

Jullie kunnen nu even uitrusten en genieten van een hopelijk mooie zomer, maar ik denk dat ik niet de enige ben die hoopt dat er volgend jaar weer zo’n soort klucht op het programma staat. Misschien is het dan zelfs wel niet genoeg 1 middag en 3 avonden!

Ria Luiten