In Memoriam Fritz Gehrmann

8 januari 2017 kwam Fritz nog naar de 1e zangrepetitie voor het nieuwe carnavalsseizoen. Nu zijn we bijeengekomen om afscheid van hem te nemen. Hoe snel is het gegaan.

Beste mensen. Op verzoek van Fritz zelf, Thea, Wendy en Luna is een groot aantal Oud-Prinsen bijeen om deze H. Mis mede te verzorgen. En aan mij is het om U e.e.a. over Fritz te vertellen.

Als jonge politieagent kwam Fritz van Wouw naar Stompwijk. Hier werd hij dorpsagent. Een belangrijke functie. Hij was royaal met bekeuringen. Twee redenen dus om hem als Prins Carnaval te vragen. Fritz was de 5e prins in onze nu 44-jarige geschiedenis. Hij was dit in het seizoen 77-78 van de vorige eeuw. Hij had thuis wel een prinses, maar als prins Carnaval moest hij het zonder doen. In deze tijd ondenkbaar. Echter, hij stond zijn mannetje wel degelijk. In die tijd was hij ook voorzitter van de toen nog jonge verenging. Hij was echt een bestuurder. Serieus, consequent, strak en leidend. Afspraak was afspraak. Maar toch, het was een moeilijke tijd. Financieel hadden we het moeilijk, dus altijd werd er door hem over poen gesproken. Wij medebestuurders noemden dit daarom “Bestek-Gehrmann”. Een begrip in die tijd en nu komt U het ook tegen in de “van Dale”.

Maar privé, even tussendoor, was hij op z’n tijd zeker royaal. Familie en vrienden hebben in veel plaatsen in de regio diverse …. neen, héél véél diners en party’s van Fritz en Thea meegemaakt. Geloof me: “Dan had je het goed hoor!” En dat het gezellig was hoeft geen betoog.

Terug naar z’n voorzitterschap.

De club, met inmiddels zo’n 10 prinsen, moest blijven. Alles werd uit de kast getrokken. Op financieel gebied duelleren met de cafébaas Wim Vergeer over de prijzen. Aantrekken van artiesten zoals Willem van Hanegem en Ria Valk enz. Het lukte ons ook. Dat we dan, door zorgen en stress, wel eens een borreltje teveel dronken, dat moge duidelijk zijn! Zo ook Fritz. Nou Thea, dan weet je dat ook!

Als bestuurder heeft hij dus z’n sporen verdiend. Wendy zei het al. Ook in de kerk, de fietsclub en recent de bridgeclub, speelde hij een grote rol. Maar zingen was zijn andere passie. Enerzijds bij een professioneel koor van Willie Caron en anderzijds bij de Oud-prinsen. Ook bij de Oud-prinsen was hij serieus en wilde hij kwaliteit. Fritz zong in de kerk, tijdens de befaamde Carnaval mis een solo. Ook was hij trots op onze CD en op de zeer vele optredens van ons koor.

Bij z’n zeer ernstige fietsongeluk, iedereen weet dat, veranderde er veel. Het waren uiterst moeilijke jaren. Maar samen met Thea en Wendy hebben ze gevochten en een nieuwe manier gevonden om verder te leven. Heel veel respect en bewondering daarvoor. Dat daar “lekker eten” op diverse geliefde locaties en vele vakanties in Duitsland en Oostenrijk toe bijdroegen, moge duidelijk zijn. Ook Feijenoord zorgde voor “Welzijn” bij Fritz. Hij was fan. Had vroeger een seizoenkaart en bezocht met vrienden zijn club. Daar hoorde altijd een biertje en een dubbele patat bij. Jammer, dat hij het komend kampioenschap niet meer mee mag maken.

Vele jaren was hij dus, door zijn ongeluk afwezig bij de Oud-prinsen. Belangstellend was hij altijd. Z’n vrienden informeerden hem wel. Immers je bent Oud-prins voor het leven. Maar z’n comeback volgde. Toen dochter Wendy in 2011-2012 page werd, vond hij de veerkracht om weer aanwezig te zijn bij alles wat met zingen te maken had. Dat hebben wij alle zeer gewaardeerd.

Dit tot 8 januari 2017.

Fritz, je bent de zesde Oud-prins die ons moet verlaten. Prins John, Prins Leo en Prins Piet waren daarnaast je beste vrienden. Prins Henk en Prins Thijs waren goede Prinsen-vrienden. Dit alles heeft jou 5x heel veel pijn gedaan. Zo’n 4 à 5 weken geleden reed je met Thea langs de kerk. Ze stopte even om bij Prins Leo een bloemetje te brengen. Je wachtte wel even in de auto, maar zei losjes tegen Thea: “Zeg even tegen Leo, dat hij een plaatsje vrijmaakt! ”

Je voelde het. En nu al is dat moment aangebroken.

Het is dus vandaag voor ons allemaal, nu het afscheid daar is, een intens verdrietige dag. Laten we echter, vooral ook de fijne momenten die we allemaal aan Fritz hebben, bewaren als een onuitwisbare herinnering. Zodoende blijft hij altijd bij ons.

Fritz, je zei het zelf, het is goed zo

Bedankt voor alles. Tot later. Rust zacht !

Uitgesproken door Jan Luiten tijdens de uitvaart van Fritz op 24 maart 2017