Menroute Leidschendam – Stompwijk een feit

Afgelopen dinsdag was er een inloopavond over de herinrichting van de nieuwe Driemanspolder (350 ha) van agrarisch naar waterberging, natuur en recreatie. De daadwerkelijke uitvoering gaat dit jaar van start en dat betekent ook de aanleg van een menroute vanaf de tunnel onder de A4 bij Leidschendam via de Nieuwe Driemanspolder, langs de nieuw te graven watergang vanaf de Voorweg richting de ringdijk en via de Meer en Geerweg naar Stompwijk.

De aanleg van een menroute was niet vanzelf sprekend en kent een lange strijd. Vanuit de klankbordgroep (2005) is jaren lang geprobeerd in het gebied een menroute te krijgen. Toen duidelijk werd dat dit niet lukte, is aan de KNHS (Kon. Ned. Hypische Sportbond) gevraagd een ondersteunende brief aan de Stuurgroep te sturen en deze was niet zonder resultaat. Op de eerstvolgende Klankbordgroepsvergadering stond een menroute op de agenda.

Uiteindelijk bleek bij de definitieve plannen een menroute om financiële redenen niet haalbaar, wel stond op het bijbehorend “verlanglijstje” een menroute bovenaan. Maar zoals dat gaat bij grote projecten: de uiteindelijk kosten vallen meest duurder uit, dus weinig kans. Ook bleken er grote misverstanden over hoe een menpad er uit moest zien en over de aanleg en onderhoudskosten. We hebben toen gevraagd of iemand (ontwerper) van het projectbureau mee wilde op de menwagen, dan konden wij laten zien wat wij onder een menroute verstaan. En zowaar dat gebeurde, Piet van de Mespel en ik hebben een menritje (zie foto) gemaakt met een medewerker van het projectbureau N3MP in de Balij. Daar liggen goede voorbeelden voor menpaden, toegevoegd met een op tekening aangegeven dwarsdoorsnede van de constructie met een kostenraming voor aanleg en onderhoud. Wij hebben goed aan kunnen geven hoe een menpad er uit moet zien. Het was zeer verhelderend.

Een uiteindelijke lobby naar de gemeente Leidschendam-Voorburg had als resultaat dat de gemeente een budget beschikbaar stelde voor de aanleg.

Toen kwam in 2008 de crisis en stond de ontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder ter discussie. Uiteindelijk ging na jaren de realisatie, zij het in afgeslankte vorm, alsnog door.

Na een traject van jaren (2005–2017) gaat dan eindelijk een grote wens van vele menners in vervulling en zal er rond 2020 (of eerder) gebruik van kunnen worden gemaakt.

Een goed gezegde is “zonder strijd geen overwinning”!!

Ab Spaan (info: www.n3mp.nl)