Mijn bezoek aan de Kaasboerderij

Sinds een week wordt er weer kaas gemaakt van Stompwijkse bodem! Freek van Leeuwen, Nicole en kinderen wonen al weer een poosje op de boerderij Deliana Hoeve, Ondermeerweg 10 te Stompwijk. En nu wordt daar dus kaas gemaakt.

(De laatste keer in Stompwijk was dat in september 1989 bij Jos van Haaster; Boerderij De Grens) Ze zijn nog niet echt ingericht voor bezoekers, maar ik mag wel even een kijkje nemen. En een paar foto’s maken. De grote melkkuip is leeg. De kazen die vandaag gemaakt zijn komen onder de pers vandaan. Alles ziet er spic en span uit. Het kaas maken is het werk van Freek. De koeien melken doet Nicole. Dat hoor je niet vaak. Maar heel modern natuurlijk: iedereen doet waar hij of zij goed in is. In de stal is het rustig. De meeste koeien lopen buiten. Alleen wat jongvee en kalfjes zijn binnen. Hun stalsysteem is volgens Freek uniek in Nederland. Op veel bedrijven lopen de koeien op roosters. Hier liggen matten waar de urine van de koeien doorheen zakt. De vaste mest wordt door een robot naar een hoek van de stal getransporteerd. Daar wordt het later vermengd met stro. Zo komt er minder ammoniak in de natuur als de mest op het land wordt gebracht. En dit zorgt meteen voor een betere bodem. Droog en nat wordt apart aangewend.

Het hele bedrijf werkt trouwens biologisch. Dus ook de kaas is biologisch. We kunnen er veel over schrijven wat dat inhoudt maar dat is te veel om hier op te noemen. En de familie heeft een schitterende duidelijke website en daar staat alles op voor geïnteresseerden. www.kaasboerderijdevierhuizen.nl De kazen groot en klein moeten nog wel een poosje rijpen. Vanaf een maand heten ze jong, vanaf ongeveer drie maanden jong belegen enz. Ze maken ook heerlijke kruidenkazen. Voorlopig worden die nog verkocht op de Boerderij De Vierhuizen: een achthonderd meter verderop. Het is wel de bedoeling dat het hier gaat gebeuren als de nieuwe huisstal klaar is. Voorlopig zijn koeien en mensen al aardig gewend aan de nieuwe plek. Veel succes toegewenst!

Agnes van Boheemen Vollebregt

PS Ik ben de andere dag toch nog even terug gegaan voor een foto van de volle melkkuip!