Bouwen in Stompwijk

Op het schrijven van dhr. Teunissen over de nieuwbouwplannen in Stompwijk wil ik reageren. In het verleden zijn de Vrienden van Stompwijk niet aardig geweest voor de bewoners van Stompwijk, eigenlijk is er toen veel kapot gemaakt. Daarom hoop ik dat, naar aanleiding van de vergadering op 10 mei, er nu heel positieve ontwikkelingen in Stompwijk gaande zijn, zodat wij in een leefbaar dorp kunnen wonen.

Het Kulturhus, dat gaat er gelukkig komen en wij hopen dat iedereen daar ook gebruik van kan maken. Maar wanneer er geen nieuwbouw komt in ons landelijke dorp, met uiteraard een aangepast en aangescherpt architectonisch hoogstandje in deze prachtige polder, zullen wij niet lang plezier kunnen hebben van dit Kulturhus. Ik ben bang dat we dan over een jaar 10-15 dit gebouw moeten sluiten. Wij willen ons dorp jong houden, dus zullen wij ervoor moeten zorgen dat er ook voor starters in de woningmarkt woningen te koop/te huur zijn. We willen toch de school niet laten sluiten? In de pers hebben we dat kunnen lezen, in Groningen en Friesland is dat daadwerkelijk het geval.

Nieuwe aanwas is heel goed voor het dorp, denk aan alle sportverenigingen die we hier hebben, nu floreren ze nog, maar we blijven jonge deelnemers nodig hebben om dit zo te houden. Anders moeten we naar Zoetermeer om naar de sportvereniging te gaan. Daar is in het verleden niet hard voor geknokt, welk dorp heeft er zo’n bloeiend verenigingsleven, prachtige sportvelden en een accommodatie die zo prachtig ingericht is. Dit kan alleen dankzij de vele vrijwilligers die ons dorp RIJK is. Maar niet alleen de sportverenigingen, ook de plaatselijke middenstand, te denken valt aan De Passie, Andrea’s Haarstudio, de Coop. Wij willen toch over 15 jaar niet voor iedere vergeten boodschap naar Zoeterwoude of Zoetermeer rijden?

Wanneer wij ons dorp laten verpauperen dan zullen ook de prijzen van het onroerend goed in waarde gaan dalen, want wanneer er geen faciliteiten meer in ons dorp zijn wil niemand er meer wonen.

Ik hoop dat op de plaats van het Dorpshuis en het Kruisgebouw appartementen gecreëerd worden, zodat er een doorstroming gaat ontstaan. Verder zijn er rondom de kerk, dit toch het centrum van ons dorp is, nog veel plekken te bedenken waar huizen gebouwd kunnen worden.

Dit alles is voor mij een heel goede rede om in de pen te klimmen en ik hoop dat er spoedig plannen ontwikkeld worden die levensvatbaar zijn voor ons dorp. Een LEEFBAAR STOMPWIJK.

Willem Overdevest