Zet taal centraal, aandacht voor laaggeletterdheid

Taalvisite en Taalhuis

Heeft u een buurvrouw, kennis of vriend waarvan u denkt dat die wel hulp met taal, lezen en schrijven kan gebruiken? Help ze dan de weg te vinden naar het Taalhuis. Hier kunt u zich ook aanmelden als taalvrijwilliger. Taalhuis en Taalvisite zijn twee initiatieven die door de gemeente Leidschendam-Voorburg ondersteund worden om taalachterstand aan te pakken.

In 2016 heeft de Bibliotheek aan de Vliet met ondersteuning van de gemeente een Taalhuis opgericht. Hier kan iedereen terecht voor advies en/of ondersteuning op het gebied van taal. Tot nu toe zijn er 600 mensen geholpen om hun weg te vinden naar trainingen, cursussen, etc. die ze kunnen ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun taal. Meer informatie is te vinden op https://www.bibliotheekaandevliet.nl/leven-lang-leren/taalhuis.html.

Taalvisite richt zich op het verkleinen van taalachterstand bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar door de woordenschat en het begrijpend leesniveau te vergroten. Vrijwilligers gaan gedurende vijftien weken één uur per week langs bij een gezin. Zij lezen de kinderen voor en doen taalspelletjes en oefeningen met ze. Ook de ouders worden bewust gemaakt hoe belangrijk lezen voor de taalontwikkeling is en begeleidt om het voorleesritueel in het gezin te behouden.