College doof voor klachten inwoners

In de gemeenteraad van afgelopen week heeft het CDA-Leidschendam-Voorburg het tussenresultaat gepresenteerd van de afvalpeiling. In vier dagen tijd is deze al door 1.000 mensen ingevuld.

Tweederde van onze inwoners vindt het (zeer) belangrijk om afval te scheiden: “het is goed voor het milieu en goed voor een lagere afvalstoffenheffing”. Echter, inwoners vinden het óók lastig om het afval daadwerkelijk te scheiden: “de infrastructuur” is niet op orde, er zijn te weinig afvalbakken, de bakken zijn vaak overvol, te ver weg en worden te weinig geleegd”. Zoals een inwoner het zei: “Afval scheiden is ok. Maar de gemeente moet het beter faciliteren, organiseren en communiceren”. Dat is precies wat het CDA ook wil.

In de raad heeft het CDA het college gevraagd de klachten van honderden inwoners serieus te nemen en het afval weer wekelijks op te halen, zolang de beloofde containers voor PMD en restafval er nog niet zijn. Op dit moment ontbreekt nog driekwart van de containers voor restafval, zo zeggen inwoners in onze peiling. Avalex heeft beloofd deze in de komende vijf jaar te gaan aanleggen. Toch heeft het college besloten om nu al tweewekelijks te gaan inzamelen.

De collegepartijen van Gemeentebelangen, D66, GroenLinks en PvdA bleken echter doof voor alle klachten en vragen van onze inwoners. Deze partijen stelden voor om het afvalbeleid nog een keer uit te leggen via een communicatiecampagne en door ‘afvalcoaches’, ‘roulerende camera’s’ en ‘afvalinterventieteams’ te organiseren. Gemeentebelangen vindt bovendien dat er genoeg geklaagd is door onze inwoners over afval. Met deze houding laten de collegepartijen zien hoever ze zijn verwijderd van de inwoners.

Raadslid Hans Geurts: “het was een verbijsterende ervaring. We hadden verwacht dat afspraken werden nagekomen. Het college breekt nu haar belofte. Het CDA blijft vinger aan de pols houden en het College wijzen op de huidige afvalchaos.