Stompwijk aantrekkelijk oordeelt provincie

Stompwijk scoort qua leefbaarheid ‘zeer goed’. Het is erg aantrekkelijk, en geschikt, om er te gaan wonen. Dat staat in een rapport over de Vitaliteit en leefbaarheid van kleine kernen in Zuid-Holland dat door de provincie is gemaakt. In Stompwijk wonen ruim 2000 mensen.

Als gekeken wordt naar voorzieningen, arbeidsplaatsen en leeftijdsopbouw van de bevolking (zelfstandige vitaliteit) is de situatie in Stompwijk ‘gemiddeld’. Alleen bij de dagelijkse voorzieningen is de uitkomst ‘laag’. Op een schaal van 1,75 tot 4,75 haalt Stompwijk een 3; top middenmoot.

Als gekeken wordt naar werkgelegenheid die snel met de auto bereikbaar is, scoort Stompwijk hoog. Moet naar die banen per openbaar vervoer gereisd worden dan is de uitkomst ‘laag’. Bij dagelijks voorzieningen die binnen vijf minuten met de auto bereikbaar zijn is de uitkomst voor Stompwijk ‘gemiddeld’.

Kansen voor Stompwijk zijn er bij de energietransitie: het omschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen.

Zuid-Holland kent 538 kleine kernen (minder dan 10.000 inwoners). Zij worden vooral bedreigd door het wegtrekken van jongeren en voorzieningen. Desalniettemin staan de meeste kernen er goed voor.

Het provinciaal bestuur stelt dat de kernen door samen te werken en elkaar aan te vullen, hun vitaliteit kunnen verbeteren. Daarnaast is het nodig dat er samenhang is tussen wonen, voorzieningen, werkgelegenheid aan de ene kant en sociale cohesie, verenigingsleven en aandacht voor kwetsbare groepen aan de andere kant.

Er zal extra aandacht aan kleine kernen gegeven moeten worden daar waar het gaat om grote zaken als energietransitie en aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering.