Bijbelpraatje

Hallo lieve kinderen,

Nog even……., dan is het zover! Dan is het weer Kerstmis! Daarom wil ik gaarne het volgende over de Advent dat niet mag ontbreken, nog even aan mijn Bijbelpraatje toevoegen nl:

We weten al dat de 4de kaars, i.v.m. de 4de Adventsweek, op zondag 19 december wordt aangestoken. (Als dit krantje binnen is, dan is het al gebeurd) We zijn dan zo dicht bij het Kerstmis, dat wij maar een weekje hoeven te wachten op dit grote  feest!

Het einde van de Advent zal dan zijn op 24 december, dat heet dan Kerstnacht en worden er kerkdiensten gehouden. (Deze keer natuurlijk niet, door al die strenge virusmaatregelen!) De volgende dag is het dan…., Hoera, 25 december, de eerste Kerstdag! Daarna valt de tweede Kerstdag  op 26 december!

Nu ga ik even terug naar de week van de eerste Advent, toen de eerste kaars werd aangestoken. In die periode kreeg de heilige Moeder Maria van de engel Gabriël te horen, dat zij een kindje zou krijgen. Omdat dat kindje, Jezus was, is Moeder Maria vanzelfsprekend ook de Moeder van God! Ik ga nu niet alles verklappen hoor. Het is een mooi en lang verhaal, daarom zou het leuk zijn om dit verder met papa, mama, broer of zus te lezen uit de Bijbel bij  Mattheüs, hoofdstuk 1, vers 18 tot 25.

Bij de tweede Advent, ging de tweede kaars aan. Moeder Maria ging toen naar haar nicht Elizabeth, omdat Moeder Maria ook had gehoord dat Elizabeth eveneens een kindje zou krijgen. Elizabeth en haar man Zacharias, waren al heel oud en daarom had de engel dit nieuws ook aan hen verteld. Moeder Maria, bleef bij hen totdat hun kindje was geboren en zijn naam was Johannes de Doper! Nu weten jullie wie Johannes de Doper is en wie zijn ouders zijn. Dit verhaal kan je ook in de Bijbel vinden bij Lucas 1, vers 39 tot 45.

Natuurlijk ging de derde kaars aan in de derde Adventsweek. Hier gingen Maria en Jozef samen naar Bethlehem op een ezeltje, omdat er toen nog geen auto’s waren. Ja, ze maakten deze reis omdat de keizer, de baas van het land, wou weten hoeveel mensen er eigenlijk in zijn stad woonden. Daarom moesten de mensen waarvan hun voorouders niet daar waren geboren, terug naar de stad waar hun voorouders vandaan kwamen, daarom waren Maria en Jozef nu op weg naar Bethlehem! Ook dit verhaal kan je verder lezen bij Lucas 2, vers 1 tot 7.

Nu ga ik verder met de vierde week van de Advent, waar natuurlijk de vierde kaars wordt aangestoken. Dat is dan op zondag 19 december. Hier gaat het verhaal over Moeder Maria en Jozef, die nergens een plekje konden vinden om te overnachten. Alle herbergen waren overvol van al die mensen die ook in Bethlehem moesten zijn.

Een herberg was een plaats, waar mensen die op reis waren konden slapen eten en drinken. Net als een klein hotel! Gelukkig vonden Moeder Maria en Jozef een plekje, maar dat was geen mooie herberg, maar gewoon een arme stal! En weet je, Jezus werd in die stal in een kribbe met stro (zo’n voederbakje voor de dieren) geboren! De herders, (dat zijn mensen die op de schapen moesten passen) waren in het veld en hoorden opeens mooi gezang en de hele hemel was helemaal verlicht! Het waren engelen die zongen: “Gloria in Excelcis Deo”.  Dat wil zeggen: “Glorie aan God in Den Hoge”. De Herders stonden meteen op om het kindje te gaan zoeken en zagen een hele grote ster die hun de weg naar de stal wees! Ook dit verhaal kan je vinden in Lucas 2, vers 1 tot 20.

Ja lieve kinderen, dit zijn de delen, die bij elke nieuwe Adventsweek kunnen worden voorgelezen uit de Bijbel!

Zo kan je naast het wachten op het feest, ook veel meer te weten komen van dat wat er in de Bijbel staat geschreven! Dat helpt je om een nog mooier lichtje te zijn! Dan schijn je ook nog meer voor anderen. Jezus wordt er blij van, maar de mensen en jij ook! Als je dat met plezier doet, dan word je daar nog gelukkiger van!

Zo mooi is het motto van het jaar: “Verbinding”. Kijk maar bijvoorbeeld naar de kerststukken die gemaakt zijn door Marianne Turk en haar vrijwilligers! Zo hebben ze bijna100 mensen blij gemaakt! Dat is toch een prachtig licht voor al die eenzame mensen?! Zullen wij ook nog meer aan ons eigen lichtje werken? Probeer het maar en heel veel succes!

Nou lieve kinderen ik laat het nu hierbij, maar….eerst nog even dit:

Vertel eens wat:

* Is het jullie nog gelukt Kerstpakketten te maken?

* Is het moeilijk om een lichtje te zijn?

* Vertel eens wat over Advent.

* Wat ga je doen tijdens deze feestdagen?

Creatief bezig zijn:

* Probeer iets te verzinnen om de verbinding met jullie buren sterker te maken.

  Bv. van rood papier veel hartjes maken en een kaarsje op tekenen of plakken met een lusje eraan, om in de kerstboom op te hangen. Schrijf jouw naam erop en de zin: “ Met elkaar verbonden” doe het dan in de bus van je buren. Zo heb je ook weer licht ergens binnen gebracht! Mooi toch?!

* Natuurlijk mag je ook wat anders verzinnen!

Muziek:

*         Tik in op YouTube: “Het wordt lichter op de weg naar Kerst”  Juf Stash

Nou, ik laat het nu echt hierbij! Veel succes met alles en laat jouw lichtje flink schijnen! Ik wens jullie ondanks alle nare maatregelen, toch nog Gezegende en hele Fijne Kerstdagen toe!

Blijf verbonden met elkaar, maar vooral met Jezus, dan blijft jouw lichtje altijd schijnen, omdat je dan zelf ook een lichtje bent!

Een heel Gelukkig, Gezond  Nieuwjaar en tot de volgende keer!

Veel liefs, Olivia (Voorleesjuf)