NK Tegelwippen

Gemeente Leidschendam-Voorburg doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Wethouder Marcel Belt roept inwoners op ook mee te doen: “Help mee en vervang zoveel mogelijk tegels door planten en ander groen! Dat is goed voor de natuur, zorgt voor minder wateroverlast bij extreme regenval en voor betere verkoeling op warme dagen.” Inwoners kunnen hun oude (tuin)tegels gratis op laten halen door de TegelTaxi.

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen gemeenten. Leidschendam-Voorburg doet dit jaar voor het eerst mee. Inwoners kunnen helpen met het veroveren van de eerste plek; zij kunnen het aantal tegels dat zij eruit hebben gehaald, invullen in een Tegelteller. Die houdt het totaal aantal tegels per gemeente bij. De gemeente waarin tussen 21 maart en 31 oktober 2023 de meeste tegels worden vervangen door groen, wint de Gouden Tegel of de Gouden Schep. 

Samen voor meer groen en minder tegels

Marcel Belt hoopt dat veel inwoners aan de slag gaan in hun voor-, achter- of geveltuin: “De wedstrijd past goed bij de ambities die we als gemeente hebben om te vergroenen. We leggen zelf bijvoorbeeld steeds meer plantvakken aan en voorzien parkeerplekken van grasbetontegels. Door met het NK Tegelwippen mee te doen, willen we inwoners stimuleren om samen met ons te zorgen voor meer groen en minder tegels in onze gemeente. Dat maakt onze stad nog mooier, groener en klimaatbestendiger.”

Waarom tegels eruit en groen erin?

De grond waarin bomen en planten staan vangt water op tijdens extreme regenbuien. Dat betekent minder kans op wateroverlast op straat. Bovendien zorgen bomen en planten voor een beetje verkoeling tijdens hete zomerdagen door water te verdampen, en voor schaduw. Daarnaast is meer groen goed voor de biodiversiteit. Vogels, bijen en vlinders vinden er voedsel en beschutting.

Bestel de TegelTaxi uiterlijk 2 april

Inwoners die geen raad weten met hun oude tegels, kunnen de TegelTaxi van de gemeente bestellen via www.lv.nl/tegelwippen. De TegelTaxi haalt de tegels gratis bij hen thuis op. Voorwaarde is wel dat zij planten terugplaatsen op de plek waar tegels zijn verwijderd. De eerste rit is op 11 april. Voor die rit kunnen inwoners de TegelTaxi tot en met zondag 2 april bestellen. Opgehaalde tegels worden gerecycled tot materiaal dat hergebruikt wordt.