Hoe doe je dat? Computervraag 10: Reclame blokkeren

Vandaag is helaas het laatste artikel in de serie “Hoe doe je dat? Computervragen”. Maar wees niet getreurd. Bij genoeg inzendingen, zal deze reeks in het najaar voortzetten met wellicht nog 10 computervragen.

We sluiten voor nu dit rubriek af met de vraag: hoe verwijder je die irritante reclames wanneer je bijvoorbeeld een filmpje op YouTube wilt bekijken of de online krant wilt lezen?

Het antwoord is: door het instelleren van een “advertisement blocker”. Dit is een klein programmaatje die in de webbrowser Edge en Chrome geïnstalleerd kan worden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om dit toe te passen op je smartphone en tablet.

Er zijn verschillende ADblockers beschikbaar. Sommige werken nauw samen met adverteerders waardoor bepaalde advertenties toch weergegeven worden. Je kan ADblockers vinden door in de zoekmachine te zoeken naar “ADblocker Edge” – als je de browser Edge gebruikt. De meest betrouwbare is een ADblocker die rechtstreeks van de Microsoft of Google site te downloaden is.

De voordelen van een ADblocker is, dat de website sneller geladen zal worden en advertenties stukken minder naar je toe schreeuwen. Doordat advertenties geblokkeerd worden, krijgen adverteerders geen kans om je internetgebruik, zoekopdrachten en surfgedrag in de gaten te houden. Hierdoor krijgen ze ook geen kans om jou meer doelgerichtere advertenties aan te bieden. De adverteerders lopen hiermee bereikcijfers (clicks) en winstmarges mis.

De nadelen van een ADblocker zijn, dat bepaalde sites ontoegankelijker worden, tenzij je de ADblocker (tijdelijk) uitschakelt of in de ADblocker aangeeft dat die specifieke website de advertenties wel toestaan mogen worden. Enkele websites durven zelfs de melding te geven dat hun website alleen toegankelijk is als je de ADblocker uitschakelt. Ik ben zulke websites tegen gekomen en heb ze meteen weg geklikt. Ik kom niet om een website te bezoeken om me te laten bedelven onder advertenties, maar dat is ieders persoonlijke mening.

Een ander nadeel is dat ADblockers geen reclames blokkeren die in apps op smartphones en tablets worden weergegeven. Hopelijk zal de toekomst een oplossing bieden. Want betalen om apps reclamevrij te bekijken is vaak zonde van het geld.

Groetjes Micha