Zaterdag 24 februari, 14.00 uur Derby SJZ – Stompwijk ’92 duurt langer dan 90 minuten

Zaterdag gaat Stompwijk ’92 op bezoek bij SJZ. Een mooie kans om revanche te nemen voor de smadelijke 7-0 nederlaag op sportpark Meershorst eerder dit seizoen.

Hoewel SJZ aanzienlijk hoger op de ranglijst staat (5e) dan Stompwijk ’92 (10e) draait het bij de Zoeterwoudse formatie in 2024 absoluut niet. De drie in dit jaar gespeelde wedstrijden gingen allemaal verloren. Stompwijk ’92 begon 2024 weliswaar met een nipte 1-0 nederlaag tegen Nicolaas Boys, maar pakte daarna de volle winst tegen Roodenburg (3-1) en als complete verrassing werd FC Oegstgeest (nummer 2 op de ranglijst) in Stompwijk met 2-0 geklopt. Stompwijk ’92 lijkt dus klaar voor de clash tegen SJZ. De aftrap op sportpark Haasbroek is zaterdag om 14.00 uur.

Eerder al, om 12.15 uur, spelen zeventallen van SJZ en Stompwijk ’92 tegen elkaar. Het gaat om ‘vedetten-van-weleer’ die de 40 levensjaren ruim zijn gepasseerd. Volgens zeggen is de snelheid iets minder, maar zijn techniek en spelinzicht nog 100%.

Derde Helft

Dat in de kop van dit bericht staat dat de derby langer duurt dan 90 minuten heeft alles te maken met de Derde Helft. Na de wedstrijd begint in en rond het clubhuis de Derde Helft. Een gezellig festijn, ongeacht de uitslag van de wedstrijd, met de bekende zanger Danny Plezier, Disco LT Sound en natuurlijk de Food Corner met speciale Derde Helft-broodjes.

Kortom: zegt het voort en zorg dat je erbij bent!

Historie

Zaterdag is het de 24ste editie van de wedstrijd tussen SJZ en Stompwijk ’92 – wedstrijden tussen SJZ en Stompwijkse Boys niet meegerekend.

Hoewel de ‘nieuwe’ club bestaat sinds 1992 was de eerste regioderby pas op 10 oktober 1999. In Zoeterwoude werd het 2-2, in Stompwijk won de thuisclub met 3-2.

SJZ is het meest succesvol want van de 23 tot nu gespeelde derby’s won SJZ er 12, Stompwijk ’92 zegevierde 9 keer en slechts twee keer kwam er geen winnaar, maar konden de toeschouwers wel meerdere keren juichen: 2-2 en 3-3.

Doelpunten

Met 46 doelpunten is SJZ het meest trefzeker met een gemiddelde van exact 2 per derby. Stompwijk ’92 scoorde 35 maal en heeft in Nick Ammerlaan de man met de meeste derby-doelpunten achter zijn naam: 8, gevolgd door Toby van Marwijk met 6 en Enrico Geus ook met 6 treffers tegen SJZ.

Topscorer namens SJZ is Ron Belt met 6 doelpunten. Vier daarvan scoorde hij op 1 oktober 2000 en alle vier met het hoofd. Ron Belt is overigens een kleinzoon van de in Stompwijk geboren en opgegroeide Wout Belt.

Nacompetitie

In de jaargang 2003-2004 speelden Stompwijk’92 en SJZ tegen elkaar in de nacompetitie met uitzicht op promotie naar de derde klasse, toen nog in de zondagcompetitie. In Stompwijk won de thuisclub met 1-0 (doelpunt Enrico Geus), in Zoeterwoude werd het 1-0 voor SJZ (Fred de Koning). In de beslissende strafschoppenserie was Stompwijk’92 de betere en promoveerde, na winst op UDO, naar de derde klasse.

Drie keer 7 doelpunten

De grootste overwinning behaalde SJZ eerder dit seizoen toen de groenwitten op de Meerhorst met maar liefst 0-7 wonnen Twee keer eerder werd 7x gescoord in de derby. Beide malen won SJZ en beide keren gebeurde dat in Stompwijk: in 2000 met 2-5, in 2015 met 3-4.

De grootste verwinning van Stompwijk ’92 dateert van 27 mei 2018 toen het op eigen veld 3-1 werd, 3x wonnen de Stompwijkers met 2-0 van SJZ.

Nog nooit eindigde de derby zonder doelpunten. Wel was 5x één doelpunten voldoende voor de winst. Stompwijk ’92 won 2x met 1-0, SJZ 3x.

(uit het archief van SJZ) Gerard v.d. Hoeven