11 Dorpentocht

Een stralende 5 mei, de vlaggen hingen vrolijk lichtjes te wapperen, want er stond weinig wind. Bij Stompwijk ’92 was er al vroeg activiteit om alles voor te bereiden voor de 11 Dorpentocht met deze dag nog een extra aanvulling vanwege de bevrijding. Een lezing van Jan Groenewegen over de Jolly Duck, het vliegtuig dat in de Ondermeer een noodlanding heeft gemaakt en daarna met verschrikkelijk gevolg door de Geallieerden is vernietigd. Tevens werd er heerlijke verse Vrijheidssoep geserveerd aan iedereen die van de rit terugkwam.

Zelf heb ik met Rietje de 45 km gefietst en we waren zeker niet alleen. Over alle afstanden hadden zich totaal ong.1600 fietsers ingeschreven, er deden zelfs een aantal lopers mee en volgens mij heeft Henny zelfs de 45 km gelopen als training voor de 4 Daagse.

Rond 10.00 uur was het een komen en gaan in de kantine, het hele dorp leek uitgelopen te zijn om mee te doen. Van 25 tot 160 km en alles uitgepijld, ga er maar aanstaan, bij elke  wisseling stond zo’n stempel op de weg, rechtdoor, linksaf, rechtsaf, het kon niet fout gaan. Maar voor als we wat zouden missen kregen we ook nog een formulier mee met het betreffende rondje en de omschrijving op papier. Nodig was dit echter niet, het was TOP geregeld.

Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Leiderdorp, Hoogmade, Woubrugge, s’-Molenaarsbuurt, Koudekerk a/d Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Weipoort en Stompwijk en op paden die je echt moet weten te vinden, voor mij veel nieuwe onvermoede juweeltjes langs het water.

Bij de eerste controlepost met Elly en Carla bij Brasserie de Kromme Does was het heerlijk genieten van een kopje koffie aan het water. 2de stempelpost was bij Dorpshuis de Juffrouw waar een band aan het spelen was.

Een zwarte lucht hing boven Zoetermeer, maar daar fietsten we lekker omheen.

We hoorden wel dat er een iemand nat geworden was, maar dat kwam nadat een jas was blijven haken en zij in de sloot belandde. Ook zij kon de reis in geleende kleding voortzetten.

In Stompwijk speelden de Spods met dorpsgenoot Robert Bennis en Beltmusic met Alfons die afwisselend voor het goede sfeertje zorgden.

Een dag met een gouden randje voor velen, dankzij alle vrijwilligers en sponsors. Bedankt namens alle fietsers en fietsters.

Hopelijk volgend jaar weer!

Ria Luiten