Poeliersbedrijf met pensioen

bohemen 1

Poeliersbedrijf met pensioen

Na zoveel jaren is het dan echt gedaan op Doctor van Noortstraat 91. Drie generaties van Bohemen hadden hier hun poeliersbedrijf. Opa en pa van Bohemen slachtten hier al kippen en konijnen en brachten die met de fiets naar Den Haag. Dat waren nog kippen van rond de twee jaar oud die eieren hadden gelegd. Iedere maandag hielp iedereen mee met het zware werk van het slachten. Later kwam er al een lopende band. Een hele verbetering. Ook wel uniek: zes zoons en alle zes in de poeliersbranche terecht gekomen. Wim en Kees met een eigen winkel. Sjaak, Piet, Cock en Leo thuis. Buiten het snijwerk deed Piet vooral de techniek. Repareren enzovoorts. Cock deed de inkoop en Sjaak de boekhouding. Veel wild kwam nog uit de eigen omgeving. Jagers konden er alles kwijt; eend, fazant en haas werden zo om de hoek neergelegd.

Diploma’s

bohemen 2

Eerst moesten tussendoor natuurlijk de diploma’s worden gehaald. De leraren waren ervaren poeliers die vaak een eigen winkel hadden. Zij maakten soms gebruik van de leerlingen door hun eigen eenden te laten plukken. Zestig stuks op een avond; ga er maar aan staan. Maar het diploma kwam er. Eind jaren zestig kwamen ook de zogenaamde braadkuikens in de handel. Jongere dieren die snel gaar zijn. En ook makkelijker te verwerken voor de poelier.

Naar de markt

bohemen 3

Vanaf 1950 werden veel markten aangedaan. Onder andere Leiden, Berkel Rodenrijs, Katwijk en Leiderdorp. Thuis werd alles klaargemaakt. Eerst alleen hele kippen, poten en filet. Maar al gauw kwamen er allerhande specialiteiten bij. Rollades, borrelhapjes, gegrilde kip, cordon bleus enzovoort. Later werden schepsalades, wraps en buitenlandse gerechten toegevoegd aan het assortiment. Met kip kan eigenlijk alles. Veel vrije tijd was er niet bij. In de zomervakantie gingen de markten gewoon door. Maar het was vaak gezellig. Er kwam een beamer bij in de marktwagen. Zogenaamd om de reclames op te zetten. Maar het was ook wel handig om voetbalwedstrijden te kunnen volgen. De mannen zijn zelf ook fanatieke voetbalfans. En dit trok weer een heel publiek aan. Met stoelen er bij, een hapje en een drankje werd het feest compleet.

Opvolger

bohemen 4

Hun kinderen gingen in de vakanties ook mee naar de markt. Maar nu ze ouder worden hebben ze hun eigen richting gekozen. Toch blijft het nog wel een beetje in de familie. Zes jaar geleden kwam neef Mitch Sprinkhuizen als medewerker, en die ziet het wel zitten om verder te gaan. In Nootdorp heeft hij een mooie bedrijfsruimte met een zeer professionele keuken. Sjaak en Cock blijven nog een poosje meelopen. Ze vinden het ook te leuk werk om al te stoppen. Piet zijn vrouw Anja ging veel mee naar de markt en ook Ant mist de drukte thuis van de aanloop. Maar aan alles komt een eind. Zo ook aan dit unieke familiebedrijf in Stompwijk.

We zullen ze missen

bohemen 5

De vrachtwagens van de slachterijen. De grote verkoopwagens op het kerkplein. De gezellige winkel achter het huis met lekkere ambachtelijk gemaakte producten. Maar de naam Bohemen zullen we hopelijk nog lang horen. Op naar een gezond pensioen!

Agnes van Boheemen- Vollebregt