VrouwActief ….. april

Afgelopen dinsdag 12 april was Aad Janson van Stichting Oud Stompwijk onze spreker met een lezing over de Grote Drooggemaakte polder, de polder waarin de meesten van ons momenteel wonen. Want ja, er zijn nog heel veel verschillende polders rondom ons, zoals wel bekend natuurlijk de Meerpolder, de Driemanspolder, de Westeinderpolder, maar ook het tuinbouwgebied valt onder een andere polder; de Gecombineerde Huyssitter- en Meeslouwerpolder.

Dit kwamen wij te weten nadat Mieke Hoogervorst dacht dat Aad de tuinders vergeten was toen hij over de beroepen van de bevolking van toen ging vertellen.

Vroeger, heel vroeger was het een woest en leeg gebied en de mensen die er woonden leefden op de duinruggen die wat hoger lagen. Er waren brede rivieren en als die overstroomden ontstond er vruchtbare grond voor veeteelt en akkerbouw, en kon er handel gedreven worden. Er werd veen afgegraven en turf gestoken, de waterschappen kwamen om een plan te maken, molens werden gebouwd om droog te malen. Kortom teveel om hier allemaal te benoemen, maar interessant was het zeker. In de oudere uitgaves van Stompwiic uit 2019 kun je het verhaal helemaal volgen, ze zijn voor de liefhebber nog te koop.

Aad bedankt voor de leerzame avond

Volgende maand op 10 mei komt Cees Juffermans ons bijpraten over zijn
ervaringen als verslaggever bij de Olympische Spelen dit jaar en zijn werkzaamheden bij de Invictus Games die nu dagelijks op de tv te zien zijn. Een aanrader om dit te volgen, hier staat sport en verbroedering nog hoog in het vaandel.

Namens bestuur VrouwActief, Ria Luiten