Altijd werk aan de kerk

Onverwachts kom ik op woensdag in de pastorie om alvast wat uit te werken en de overheerlijke geur van erwtensoep komt me tegemoet. Natuurlijk! De schoonmaakploeg is hard aan het werk om de kerk er met Kerstmis extra schoon uit te laten zien. Toen ik ‘s morgens vroeg langs de kerk reed zag ik de ragebol al uitdagend buiten staan. Ik voeg me met een kop overheerlijke erwtensoep bij de groep van 20 mannen en vrouwen en informeer zo links en rechts wat er zoal gebeurd is. Gisteren is met een voltallige groep het voorwerk gedaan, de hoge plafonds geragebold. Wat zullen die mannen een spierpijn hebben, want dat is constant boven je macht werken. En wat te denken van de benauwdheid, want er komt een stof naar beneden!!! Neuzen zaten verstopt door het stof en ze zagen er grijs uit. De pakweg 500 kussentjes, de lopers van de altaren en de matten zijn geklopt.
Vandaag is de rest aan de beurt. Een bijna vaste groep stort zich hier ieder jaar weer op deze klus die geklaard moet worden. Dit jaar iets vroeger dan gebruikelijk omdat er vlak voor kerst al zoveel moet gebeuren. Rita van der Meer en Annie Olyhoek hebben de catering voor hun rekening genomen. Zij zorgen voor koffie en soep en ik zie ze dezelfde middag ook de banken uitwrijven, die weer door anderen allemaal zijn ingewreven. Wat een banken, wat een klus, er lijkt geen einde aan te komen. ‘Gerard Ham is van beelden’, wordt gezegd en inderdaad Geert neemt ze nat af en droogt ze weer netjes na, hierbij ondersteund door Thomas, die om veiligheidsredenen de ladders vasthoudt, ook hij neemt de beelden onderhanden. De beelden zitten vaak dik onder het stof en Gerard is van mening dat Toon van Maren eigenlijk moet terugkomen om de beelden bij te schilderen, dat zou geen kwaad kunnen. Toon wordt op aarde gemist! Annie van der Meer en Joke Juffermans nemen het tabernakel voor hun rekening. De bovenkant is gisteren door de mannen onder handen genomen en zij nemen de rest voor hun rekening. Met een stoel komen ze op het altaar en van daaruit kunnen ze net bij de rest. De witte gordijntjes zijn gewassen en gestreken en (even niet opgelet) verkeerd opgehangen. De zoompjes en naden zitten aan de buitenkant, dus er af halen en opnieuw ophangen. Niet dat iemand het ziet, maar toch. De 3 dimensionale panelen worden afgenomen. Vroeger zaten die panelen vaak dicht en werden ze alleen met feestdagen opengeklapt, nu is het elke dag feest. Dan zit Ton uit Zoetermeer ook onder de schoonmakers, hij komt graag naar de Stompwijkse kerk en dat komt door de pastoor. ‘Van der Plas heeft de kunst om de bijbel eigentijds te maken. Hij weet deze te vertalen naar het hedendaagse.’ Zo komt het ook dat hij in de vaste schoonmaakploeg zit, die elke maand de kerk onder handen nemen. Volgens Joke heeft de pastoor vast gezegd: ‘Bid en werk!”.
Greet Kerkvliet Overdevest is ook elk jaar van de partij. Zij heeft met Fietje Odijk de sacristie onder handen genomen en neemt ’s middags het uitwrijven van de banken voor haar rekening. ‘De meeste mensen komen met een zwart pak de kerk binnen en het is niet de bedoeling dat ze er met een grijs pak uitgaan’, is zij van mening. De bidstoelen zijn zo glad gepoetst dat men aanstaande zondag moet uitkijken er niet af te glijden. Men vindt het maar vaak heel gewoon dat alles schoon is en men beseft niet dat er veel werk aan vooraf gaat. ‘Ja’, beaamt Theo Adegeest. Hij ruimt altijd op maandagochtend de voetbalkantine op met een vaste club. Het is niet geloven wat een troep, de hoeveelheid flesjes op het veld, de in de grond getrapte kroonkurken en flesjes, niemand neemt de moeite om de flesjes mee terug te nemen. Theo heeft de kandelaren schoon gemaakt, met een mesje al het kaarsvet eraf gehaald en de groene koperpoets er met en ruige borstel afgeschrobd en hierna gepoetst. Al het zilverwerk, gong, kandelaren en lampen glimmen weer. Het eeuwig brandende godslampje is nu even gedoofd, maar na de schoonmaak brandt hij weer voor een jaar. Het ruikt overheerlijk naar boenwas en stemmige muziek klinkt op de achtergrond, de werksfeer is compleet. Schroom niet, u bent volgend jaar ook van harte welkom en geniet ondertussen van de superschone kerk.
Petra Oliehoek van Es