Lichtmetingen in en om Stompwijk

TNO voert momenteel in opdracht van het productschap Tuinbouw een onderzoek uit naar lichtuitstoot van kaslocaties. Zoals u wellicht gemerkt heeft zijn er de afgelopen periode door een enquêtebureau een aantal interviews uitgevoerd met bewoners in Stompwijk. Doel van het onderzoek is het vinden van een dosis effect relatie voor lichtuitstoot van kassen.
De komende zes weken worden regelmatig lichtmetingen uitgevoerd in Stompwijk. Op verschillende afstanden tot de kaslocatie wordt de hoeveelheid strooilicht gemeten. Deze metingen gebeuren bij verschillende weerstypen (helder, bewolkt, mistig weer). Met behulp van de metingen en de ingevulde vragenlijsten wordt bekeken of er een verband is tussen de dosis licht op een woonadres en het percentage omwonenden dat gehinderd wordt door (of zich ergert aan) het strooilicht.
De metingen worden op twee tijdstippen uitgevoerd, tussen 20.00 uur en 0.00 uur, en net na 0.00 uur. In de eerste periode dient het licht in de kassen uit te zijn of afgeschermd te zijn. Net na middernacht wordt er maximaal belicht en is de invloed van andere bronnen minder (tuinverlichting e.d.)