Protestlied tegen woningbouw in polder

Protestlied tegen woningbouw in Stompwijkse polder

Afgelopen zaterdag liet de Stompwijkse bevolking op initiatief van GroenLinks weer eens luidruchtig horen tégen het plan van het college en de raadspartijen VVD, CDA en PVDA te zijn om in één keer 350 dure tot zeer dure woningen in de Westeinderpolder te bouwen. Borden en spandoeken kwamen weer te voorschijn. Een Stompwijks Zwarte Pietenorkest ondersteunde een veelstemmig gelegenheidsprotestkoor.
Het is even stil geweest, maar omdat dinsdag 6 december er opnieuw overleg is tussen het College van Leidschendam Voorburg en Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland over de bouw van een grote nieuwe woonwijk, is er uitgesproken behoefte aan een krachtig tegengeluid. Het standpunt van de provincie was eerder volkomen duidelijk (“Onbespreek baar”), maar het College is niet van gedachten veranderd en wil na een adempauze een ultieme poging wagen om het bouwen buiten de rode contouren van het Provinciaal Structuurplan toch mogelijk te maken.
Zowel in de Collegevisie “Landstad in de Randstad”, de lokale woonvisie, de strategische visie én de concept structuurvisie (die januari 2006 in de inspraak gaat) van Leidschendam Voorburg wordt nog steeds uitgegaan van omvangrijke woningbouwplannen in de Westeinderpolder bij de dorpskern Stompwijk.
De realisatie van de woonwijk zou door verkoop van de grond en huizen het tegengaan van de versnippering én de centralisatie van de glastuinbouw in een nieuw centraal glastuinbouwgebied moeten bekostigen. Het geld is daarbij de belangrijkste reden. Verder denkt het College dat veel meer inwoners het voorzieningenniveau in Stompwijk weer kan laten toenemen. Het College heeft er geen oog voor dat een dergelijke explosieve bevolkingsgroei een negatieve invloed heeft op de karakteristieke dorpscultuur, het wegennet o.a. de Stompwijkseweg nòg méér automobiliteit absoluut niet aankan en het vooral een aanslag zal betekenen op het groene weidse landschap.
Op initiatief van GroenLinks zongen zo’n 50 inwoners onder begeleiding van een Stompwijks Zwarte Pietenorkest van zo’n 15 pieten een protestlied om een duidelijk tégen geluid te laten horen, want de inwoners van Stompwijk zijn beslist niet van gedachten veranderd.

Het refrein (wijze: “Het is uit het leven gegrepen” van Farce Majeur) spreekt voor zich:
Wij willen de ruimte bewaren
Wij willen geen wijk in ons groen
Het landschap willen wij sparen
Wij gaan niet opzij voor de poen.

In één van de coupletten wordt de Provincie om steun gevraagd:
Provincie sta ons bij
Behoed de “groene grenzen”
Dan keren wij het tij
Meer mogen wij niet wensen.

Een persbericht vergezeld van foto’s en een digitaal filmpje is gezonden naar alle gesprekspartners van de gemeente en de provincie vóór het overleg van dinsdag 6 december. GroenLinks vindt wel dat er mogelijkheden zijn om gefaseerde kleinschalige bouwprojecten te realiseren binnen de rode contouren, met name langs de karakteristieke lintbebouwing, maar dat gaat dan om ca. 50 woningen, bij voorkeur voor senioren en starters.